Evropski sud: UberPOP je ilegalan


Uber je u Evropskoj uniji doživeo pravni udarac današnjom objavom službenog mišljenja Evropskog suda (ECJ). Prema tom pravorijeku, a sledom tužbe pokrenute u Francuskoj, zemlje članice EU moći će kažnjavati i zabranjivati Uberu pružanje (od sada ilegalne) usluge UberPOP. Reč je o usluzi prevoza koja omogućava bilo kome da se prijavi na Uber-ovu platformu i obavlja prevoz sopstvenim vozilom.

ECJ smatra da bi ovakve usluge morale da budu regulisane kao što su to i ostale taksi usluge unutar EU, bez obzira što se radi o usluzi koja se pruža uz pomoć digitalne platforme. Problem je u tome što prevoz u tom slučaju vrše nelicencirani vozači-amateri, a što je u suprotnosti sa francuskim zakonima.

U juče objavljenom mišljenju navodi i da će države članice EU u svoje zakone moći ugraditi odredbe kojima se kažnjava UberPOP i slične mu usluge, bez da o tome unapred obaveste Evropsku komisiju. ECJ takođe navodi i da usluga UberPOP spada u područije prevoza, a ne u digitalne usluge kako bi to Uber hteo da predstavi – a što bi im omogućilo daleko veću slobodu poslovanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.