Facebook planira da uvede naplatu vesti


Instant Articles format za objavu vesti na Facebook-u izgleda lepo, učitava se brzo, kompanija voli da ga promoviše, a i autorima sadržaja se isplati. Ova društvena mreža, naime, sa izdavačima deli svu zaradu ostvarenu putem oglasa unutar Instant Articles platforme u odnosu 70:30 u korist izdavača.

Trenutno partneri izdavači, kojih je u celom svetu oko 10 hiljada, kroz ovaj sistem zarade oko milion dolara dnevno, uz rast od preko 25% u proteklih pola godine. Više od trećine svih klikova na Facebook-u odnose se upravo na Instant Articles.

Popularnost ovog formata među korisnicima i izdavačima Facebook je prepoznao pa planira da proširi mogućnosti zarade na njemu. U sklopu svog projekta kojim podupiru novinarstvo odlučili su da dodatno investiraju ovaj oblik objave vesti, ali i uvedu neke novosti. Od sledeće će godine, tako, manji broj partnera uključiti u sistem naplate sadržaja. Korisnicima bi prvih nekoliko pročitanih članaka bilo besplatno, dok bi za čitanje većeg broja njih mogla da bude uvedena naplata – iako to za sada nije finalno rešenje.

Više poslovnih modela biće postupno testirano, a izdavači ističu da je održiv sistem naplate sadržaja njihov prvi prioritet kad je reč o saradnji s Facebook-om.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.