Google: Tržište ransomwarea - 25 miliona dolara u dve godine


Vrlo je teško ili čak i nemoguće utvrditi prihode koje su cyber kriminalci ostvarili od plasiranja ransomware-a. Ipak, to su pokušali da učine Google-ovi zaposleni koji su svoja konzervativna predviđanja o vrednosti toga tržišta izneli na predavanju u sklopu ovogodišnje Black Hat USA konferencije.

Oni procenjuju da su cyber kriminalci u poslednje dve godine ostvarili prihode od barem 25 miliona dolara. Za gotovo polovinu prikupljenih prihoda odgovorne su dve vrste ransomwarea, upotrebom Locky porodice ransomware-a prošle godine je prikupljeno 5,9 miliona dolara, a Cerber ransomwareom i pripadajućim varijantama je prikupljeno 6,9 miliona dolara.

Ti iznosi dobijeni su iz različitih izvora kao što su osobe koje su platile otkupninu, nezavisni stručnjaci za ransomware i podacima sa blockchain-a s obzirom da se većina otkupnina za otključavanje datoteka pogođenih ransomwareom plaća u bitcoinima.

Većina transakcija obavljenih bitcoinima provodila se putem ruske bitcoin menjačnice BTC-e, koja je u poslednje vreme bila pod prismotrom službenih vlasti što je rezultovalo hapšenjem njenog vlasnika i pokretanjem postupka za izručenje njenog suosnivača SAD-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.