IDC: Android pokreće 85% uređaja


Po već ustaljenom običaju, kompanija IDC je objavila novi izveštaj koji se tiče stanja na tržištu pametnih telefona i pripadajućih mobilnih operativnih sistema.

Android i dalje premoćno drži vodstvo sa zastupljenošću od 85% (podaci vrede za prvi kvartal ove godine), što je rast zastupljenosti u odnosu na poslednji kvartal prošle godine kada je zastupljenost Android-a iznosila 81,4%.

Na drugom mestu se po zastupljenosti i dalje nalazi Apple-ov iOS koji beleži zastupljenost od 14,7%, što je pad u odnosu na poslednji kvartal prošle godine kada je zastupljenost iznosila 18,2%. Windows Phone sada ima udeo od samo 0,1% i dalje pada.

Što se tiče proizvođača pametnih telefona, Samsung je imao određeni period zastoja da bi se potom oporavio na krilima novog Galaxy S8 flagship uređaja, ali i zahvaljujući sniženjima starije Galaxy S7 serije uređaja i dobroj prodaju uređaja iz Galaxy A i Galaxy J serija.

Apple je u istom razdoblju (dakle u zadnjem kvartalu prošle godine i prvom kvartalu ove godine) zabeležio pad isporuka iPhone uređaja sa 51,2 miliona primeraka na 50,7 miliona primeraka, ali reč je o privremenoj stagnaciji s obzirom na to da u IDC-u očekuju snažan četvrti kvartal ove godine za Apple, a za iduću godinu predviđen je još veći uspeh kompanije iz Cupertina. Na trećem mestu se nalazi Huawei sa 34,6 miliona isporučenih pametnih telefona u prvom kvartalu godine, a uspeh ostvaruju i kompanije Oppo te Vivo.

Prosečna prodajna cena pametnih telefona u prvom je kvartalu godine bila 220 američkih dolara. Do 2021. godine prosečna cena Android uređaja bi trebala da padne na nivo od 198 američkih dolara, a tada bi trebalo da bude isporučeno 1,5 milijardi Android uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.