Kina blokira i WhatsApp


Poznata je stvar da Veliki kineski firewall ne dozvoljava tamošnjim korisnicima pristup brojim internet sadržajima. Verovatno najzvučnije ime koje je "u ratu" sa kineskim cenzorima jeste Facebook, na čiju se društvenu mrežu iz Kine ne može pristupiti. Takođe, Kina je blokirala i Instagram, dok će sada, čini se, krenuti i u akciju protiv WhatsApp-a.

Korisnici iz Kine su javili, kako prenosi New York Times, da od nedavno više putem ove aplikacije ne mogu da razmenjuju video isečke i slike, već samo tekstualne poruke. Neki, pak, ne mogu da šalju ni poruke, pa se čini kako se firewall polako gradi i oko WhatsApp-a.

Kina svoju internet cenzuru zasniva na strogim zakonima o cyber bezbednosti, a koji uslovljavaju sve internet kompanije da podatke o kineskim korisnicima drže na serverima unutar te države. Google i Apple su se tome prilagodili i otvorili lokalne data centre, dok Zuckerbergova kompanija to nije učinila.

Inače, u Kini je daleko najpopularnija aplikacija za dopisivanje Tencent-ov WeChat, pa će WhatsApp verovatno najviše nedostajati turistima koji se tamo zateknu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.