Predstavljen prototip telefona bez baterije


Inženjeri sa univerziteta Washington javnosti predstavili funkcionalni prototip mobilnog telefona bez baterije. Njihovo rešenje se, umesto na povećani kapacitet baterije za što dužu autonomiju, oslanja na prikupljanje energije iz okoline. Ovaj prototip to čini uz pomoć malene ćelije koja je u stanju da proizvodi električnu energiju iz radiotalasa ili svetlosti – izvora koji su prisutni u skoro bilo kojem delu sveta.

Maleni čip veličine zrna pirinča na ovaj način može proizvesti oko 3,5 mikrovata struje, što je dovoljno za obavljanje osnovnih funkcija ovog energetski izuzetno efikasnog telefona. Obavljanje glasovnih telefonskih poziva izvedivo je ukoliko je neki odašiljač elektromagnetnih talasa, poput bazne stanice, na udaljenosti od najviše 9,4 metra, ili ako postoji dovoljno snažan izvor svetlosti.

Komunikacija se za sada može uspostaviti sa baznom stanicom udaljenom najviše 15 metara, što je dovoljno za dokaz kako koncept funkcioniše – u priloženom videu inženjeri su pokazali kako su ostvarili poziv putem Skype-a, ali preko posebne bazne stanice koju su takođe izradili sami.

"Telefon bez baterije" se za sada sastoji tek od jedne jednostavne štampane pločice i izrađen je od standardnih komponenti. Za biranje brojeva koristi kapacitivne tipke, omogućava priključivanje standardnih slušalica s mikrofonom, a u skorijoj budućnosti mogao bi dobiti i e-ink ekran kao izlaznu jedinicu (možda i za video pozive), te mogućnost kriptovanja komunikacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.