Prvi Teslin Model 3 sišao sa proizvodne trake


Kao što je Elon Musk pre nekoliko dana i najavio, u subotu (odnosno već nedelju po našem vremenu) prvi finalni Model 3 sišao je sa proizvodne linije Tesline fabrike. Na licu mesta je, naravno, bio i sam Musk koji je ovaj događaj popratio na svom Twitteru, objavivši prve fotografije ovog automobila – koji će i ostati u njegovom vlasništvu. Naime, prvi kupac koji je uplatio polog za Model 3 odustao je od prava na njega, te ih poklonio Musku za 46. rođendan.

U Teslinim pogonima sada će prvo biti proizvedeno 30-ak automobila. Oni će 28. jula biti svečano uručeni prvim kupcima, a nakon toga proizvodnja će rasti eksponencijalno – kako bi do kraja godine bilo moguće proizvoditi oko 20.000 komada mesečno. Sledeće godine cilj je proizvesti pola miliona Modela 3. Ukupno je za Model 3 do sada prednaručilo oko 400 hiljada kupaca, što znači da će novi kupci na red za isporuku doći tek za možda godinu dana ili više – a javnost je i dalje skeptična oko tolikog ubrzanja proizvodnje.

Stručnjaci za automobilsko tržište slažu se u tome da je Teslin Model 3 vrlo verovatno najznačajniji električni automobil u istoriji. Osim što je odradio najveću crowdfunding kampanju ikada, te privukao stotine hiljada kupaca koji su uplatili avans "na neviđeno", Model 3 prvi je električni automobil srednje klase, s cenom koja je uporediva s cenama klasičnih automobila.

S druge strane, analitičari kažu i da Tesla mora značajno da racionalizuje troškove proizvodnje, jer im niska cena Modela 3 neće biti dovoljna da ostvare profit. Upravo zbog zabrinutosti investitora oko profitabilnosti i budućnosti ovog automobila cena Tesline deonice na berzi je u protekle dve nedelje pala za oko 20%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.