Ransomware za Android ucenjuje objavom privatnih podataka


Ransomware programi prilično su opaki i nemilosrdni. Većina njih se prvo "nastani" na vašem računaru i potom kriptuje sav dostupan sadržaj, eventualno se proširi prema drugim korisnicima i potom je potrebno platiti otkupninu kako bi se podaci otključali. Međutim, kako su pokazale zadnje "krize" uzrokovane ucenjivačkim programima WannaCry i Petya, ljudi su sve manje skloni plaćati okupninu za podatke – rešenje nalaze u formatiranju diska i vraćanju podataka iz backupa.

Međutim, neko nepoznat dosetio se mnogo goreg načina ucenjivanja od zaključavanja podataka. Stručnjaci iz McAffe-ja otkrili su ransomware LeakerLocker, namenjen za ucenjivanje korisnika Android-a. Umesto da enkripcijom pokuša nešto da zaključa, ovaj zloćudni program iz uređaja prikupi gomilu privatnih podataka i potom preti da će ih proslediti svim kontaktima koje nađe na telefonu.

Ako napadnuti korisnik ne želi da baš svi njegovi kontakti vide njegove fotografije, e-mailove, poruke, istoriju poziva, i ono najgore – istoriju surfovanja po Internetu, moraće iznuđivačima platiti 50 dolara u roku 72 sata. U poređenju sa prethodnim otkupninama od nekoliko stotina dolara, ovo se čini kao mala cena za izbegavanje javnog sramoćenja objavom privatnih podataka.

LeakerLocker je pronađen za sada u dve aplikacije sa Google Play-a. One se nazivaju Wallpapers Blur HD i Booster & Cleaner Pro. Prema dostupnim podacima iste su preuzete nekoliko hiljada puta, te nemaju loše ocene korisnika (što je vrlo verovatno lažirano). Stoga – pamet u glavu prilikom instaliranja nepoznatih aplikacija!

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.