Recenzija: LG G6


Pre četiri godine, LG je izazvao Samsung svojim G2 modelom koji je tehnološki bio mnogo napredniji u odnosu na tadašnji Galaxy S4.

Zatim je usledio je G3, koji je popravio ključne mane prethodnog modela, potom G4, koji je doneo jednu od najboljih kamera na tržištu smartfona, a onda se dogodio G5. Sve je išlo dobro, ali taj G5 i problemi sa matičnim pločama prošlogodišnjeg modela, nekako su poljuljali poverenje kupaca.

G5 nije bio loš uređaj, ali konkurencija je bila jaka i njegova modularnost ipak nije bila interesantna potencijalnim kupcima. Iako dobro zamišljen, relatino loše realizovan, pa je tako G5 verovatno jedna od najvećih grešaka LG-a.

Iako je LG G6 predstavljen još na MWC-u, tek nedavno je krenuo u zvaničnu prodaju u Srbiji. LG je ove godine požurio sa predstavljanjem verovatno kako bi uzeo Samsung-u nekog kupca, ali ta žurba ima i svoju cenu, pa tako G6 dolazi sa prošlogodišnjim procesorom.

Kakvi su naši utisci, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,7″ IPS LCD, 2880 x 1440px, 564 ppi, Gorilla Glass 3
- SoC: Qualcomm Snapdragon 821
- CPU: 2x Kryo 2,36 GHz, 2x Kryo 1,6 GHz
- GPU: Adreno 530
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 32/64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, USB-C, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP f/1.8, OIS, PDAF + 13 MP f/2.4; 1/3″, 1.12 µm
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.2, 1080p
- Baterija: 3300 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Kvalitet izrade i dizajn
- Vodootpornost
- Odličan ekran
- Širokougaona kamera
- Ručne kontrole za snimanje videa
- FM radio

Minus
- Prošlogodišnji procesor
- Interfejs povremeno štuca
- Ukupan utisak kamere je mogao da bude bolji
- Mono zvučnik

Dizajn i kućište

Nakon eksperimentisanja sa modularnim kućištem koje nije prihvaćeno kako je LG očekivao, vratili su se na standardni dizajn. G6 karakterišu jednostavne linije i potpuno ravna površina oko ekrana.

Čitač otiska prsta smešten na poleđinu, a ujedno je i tipka za otključavanje, uključivanje i isključivanje uređaja. Smeštaj je, za razliku od onog u Galaxy-ja S8, puno logičniji i lakši za dohvatanje. Poleđina je u potpunosti izrađena od stakla, u pitanju je Gorilla Glass 5 zaštitno staklo. Zanimljivo, ekran je zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom, što je malo neobično i verovatno nikada nećemo saznati zašto je napravljena ova razlika.

Aluminijski okvir je najvišeg kvaliteta. Na njegovoj donjoj strani smešteni su USB-C ulaz, glavni mikrofon i zvučnik. Na desnom boku nalazi se fioka za microSD i nano SIM karticu, a na vrhu pomoćni mikrofon i 3,5 mm izlaz za slušalice.

LG G6 u ruci leži vrlo dobro, blago zaobljene ivice olakšavaju korišćenje, a može i mirno ležati na stolu dok kuckate poruku. Vidljivo je da je LG sa dizajnom išao na sigurno, bez nepotrebnog eksperimentisanja kao prošle godine. Neobično je videti celu prednju površinu kako se stopila sa ekranom, a uopšteno minimalistički dizajn tek blago narušava slušalica i logo ugraviran ispod ekrana. Zbog nešto drugačijeg odnosa stranica ekrana i, naravno, smanjene količine praznog prostora, G6 veličinom odgovara prošlogodišnjim 5,2” telefona, tako da vas ni tolika dijagonala ne bi trebala uplašiti.

Ove godine, LG-jev flagship je vodootporan, dolazi sa IP68 sertifikatom koji "garantuje" da mu se neće dogoditi ništa ukoliko ga okupate na maksimalnoj dubini od 1,5 m, najviše 30 minuta. I ovaj put napominjemo da ne ulazite s njim u more, već samo slatku vodu, a u slučaju da ipak završi u moru, svakako ga dobro operite.

Ekran

Sigurno ste u poslednje dve godine čuli za izraz HDR ekran. E pa G6 navodno podržava tu famoznu tehnologiju za koju kažu da je značajna koliko prelazak sa crno belih na televizore u boji. Mi iskreno nismo toliko uvereni u ovu priču, ali 5,7” Full Vision ekran definitivno izgleda vrhunski i definitivno je jedan od najboljih LCD ekrana koje smartphone industrija nudi. U pitanju je ekran dijagonale 5,7″ izrađen u IPS LCD tehnologiji sa rezolucijom 2880 x 1440px, što dovodi do prilično velike gustoće od 564 ppi.

Kao Galaxy S8, i LG G6 dolazi sa 18:9 ekranom, što je novi trend koji je upravo G6 započeo. I u recenziji S8 napomenuli smo da mnoge aplikacije nisu optimizovane za ovaj odnos, ivica ekrana, ali situacija se sada poboljšava. Uz to, većina YouTube videa je u 16:9, što znači da imate gore i dole dve crne linije. Situacija je malo bolja sa 21:9 snimcima, kao što ste primetili, mnogi novi filmovi snimljeni su upravo u tom odnosu. Bilo kako bilo, sve aplikacije i igrice možete nornalno da koristite, samo što se one koje nisu optimizovane neće prikazati duž celog ekrana.



Što se tiče karakteristika samog ekrana, on je vrhunski, boje su prirodne, a u dobroj je meri vidljiv i na suncu, zbog čega niko ne bi trebao da ima prigovora na njegov kvalitet.

Ovde ne treba zaboraviti ni na Always On funkciju koja će držati određeni deo ekrana uključenim i na njemu uvek prikazivati vreme, datum i zadnja pristigla obaveštenja. Jednom kad se naviknete na ovakvu funkciju, poželjećete da je svaki uređaj ima, ali za nju je potreban ili AMOLED ekran, ili posebna hardverska priprema za LCD, tako da ne troši previše bateriju dok uređaj miruje.

Hardver i performanse

Kod flagship modela obično se očekuje najjači dostupni hardver, ali LG se još jednom odlučio da ugradi realno slabiji procesor.

Prošli put, to je bio Snapdragon 808, koji je odabran zbog velikih problema sa pregrejavanjem snažnijeg 810 i smatramo da je to bila dobra odluka koja je spasila korisnike mnogih problema, a ovoga puta to je Snapdragon 821, najjači procesor iz prošle godine. Razlog ovogodišnjeg slabijeg procesora je u suštini Samsung, koji je rezervisao prve isporuke ovogodišnjeg Snapdragon-a 835, pa su ostali proizvođači morali da sačekaju. LG nije želeo da čeka i uzeo je prošlogodišnji procesor.

Snapdragon 821 pokreću 4 Kryo jezgra, od kojih dva snažnija rade na taktu od 2,35 GHz, a slabiji na 1,6 GHz, dok grafički deo posla obavlja Adreno 530.

Ako pričamo o snazi, Snapdragon 821 je i za današnje potrebe odličan procesor, a sigurno će biti dovoljno jak i za sledeću godinu. Sumnjamo da će se pojaviti neka toliko zahtevna aplikacija koja će tražiti veću procesorsku snagu.

Jedina razlika u brzini između 821 i konkurencije sa 835-icom, osetiće se samo zbog lošije optimizacije softvera. Naime, LG iz nekog neobjašnjivog razloga zna da povremeno zaštuca. Nije nam jasno zašto, ali događa se pogotovo kad se pokrene neka zahtevnija igra. Framerate jednostavno nije na nivou kojeg smo očekivali. Štaviše, niži je čak nego i na godinu ili dvie starijim uređajima. Nadamo se da će LG brzo ponuditi nadogradnju i ispraviti ove probleme, jer su oni definitivno softverske naravi.

Kao i kod konkurentskih modela, i ovde imamo 4 GB RAM-a, a to se pokazalo sasvim dovoljno za sve zadatke. Iako postoji gomila uređaja 6 GB RAM-a, u ovom trenutku ne vidimo objektivnu potrebu za tom količinom.

Osnovni model stiže tek sa 32 GB interne memorije. Nekako smatramo da je 64 GB ipak ovogodišnji minimum.

Povezivanje

Kvaliteta prijema svih signala je zato na vrlo visokom nivou, bilo da se radi o LTE, WiFi ili GPS-u. Sve radi bez greške, a i slušalica je dovoljno glasna da vas posluži čak i u bučnijem okruženju.

Čitač otiska prsta je brz, ali nije precizan koliko smo očekivali. Definitivno je dobar i poslužiće svrsi, ali nije bilo dana da nije bar jednom zakazao.

Tu je i 3,5 mm jack za slušalice koji je na visokom nivou kakvu i očekujemo od ovakvog uređaja. Drago nam je da vidimo da LG misli na sve one koji vole da slušaju muziku na dnevnoj bazi, ali isto tako nam je neobično što nije uključio slušalice u kutiji. Uz naš test primerak nisu stigle, a koliko čitamo po internetu, definitivno nismo jedini. Upravo ovaj jack će vam omogućiti i da vaše slušalice koristite kao antenu za integrisani FM radio, za kojega se ne sećamo kad smo ga zadnji put videli u jednom od flagshipa poznatih brendova.

Softver

LG G6 pokreće Android 7.0 Nougat, ali naravno, LG se potrudio da uradi svoju nadografdnju interfejsa. LG se nikada nije proslavljao svojim nadogradnjama interfejsa, kao što to ranije nije ni Samsung. Tako je i sada, imamo jednu šarenu i uopšteno loše osmišljenu nadogradnju.

Mnoge sitnice toliko uđu pod kožu, da je naprosto neverovatno da ih čisti Android još uvek nema, kao npr. dvostruki dodir za uključivanje ekrana. Iako LG nije prvi, a definitivno nije ni jedini koji nudi ovakvu mogućnost, ali je nekako najpoznatiji po tome. Zadržano je i zaključavanje tapkanjem, pri čemu morate određenim redosledom tapnuti po delovima isključenog ekrana kako bi ga otključali, a ima tu još i raznih drugih dosetki koje će se sigurno pre ili kasnije pojaviti i na čistom Android-u.

Interfeejs dosta podseća na iOS stil, gde su sve ikone aplikacija nabacane na početne ekrane, bez posebnog menija. U suštini, meni je moguće vratiti u podešavanjima, među nadogradnjama softvera i aplikacija potrebno je potražiti i skinuti "UX Home & App Drawer" launcher, koji će vratiti meni sa aplikacijama tamo gde mu je i mesto.

Prisutna je velika količina dvostrukih aplikacija koje mnogi proizvođači danas uklanjaju, ali izgleda da u LG-ju ne misle da to smeta.

Sam interfejs zna da štuca što će mnogim korisnicima biti dosta iritantno. Verujemo je da će se ovo ispraviti u nekoj od budućih nadogradnji, ali isto tako smatramo da je sve trebalo raditi i pre puštanja uređaja u prodaju.

Izgled interfejsa je dosta smešan i preterano šaren. Jasno je da će se mnogima svideti, ali nama ne izleda privlačno i u stilu flagsjipa. LG je sa dizajnom ostao negde u prošlosti. Mnogi će reći "da, ali moguće je instalirati drugi launcher", što jeste istina, ali da li na ovako skupom telefonu odmah moramo da instaliramo nešto neslužbeno da bi imali neki pristojniji izgled?

Krajnji levi deo ekrana može biti rezervisan za Smart Bulletin, svojevrstan widget ekran na kojem možete videti pređene korake u danu, raspored zapisan u kalendar ili neke beleške unete u Evernote aplikaciju recimo. Srećom, možete ga isključiti da vam ne smeta ukoliko ga ne želite koristiti.

S obzirom na izduženi ekran, LG, baš kao i Samsung, dopušta skaliranje aplikacija, tako da ih postavite u kojem udnosu će se izvoditi. Većina ih se zadano izvodi u 16,7:9 odnosu, odnosno onaj preostali 1,3 od 18 deo je rezervisan za navigacione tipke. Možete, naravno, forsirati puni prikaz i sakriti navigacione tipke. Podržana je i dual window funkcija koja je sada integrisana na nivou operativnog sistema, a i dalje ne dopušta da izvodite apsolutno sve aplikacije u tom načinu rada. Ipak, dovoljno je onih koje su dopuštene, pa tako bez problema možete gledati neki video na YouTube-u i voditi beleške o njemu, ili se dopisivati s nekim u chat aplikaciji.

Kamera

I ove godine LG na svoj flagship donosi dve kamere - standardnu i ultra-široku. Spuštena je rezolucija na uskougaonoj, ali je na širokougaonoj povećana. Tako obe broje 13 MP i dele isti Sony-jev IMX258 senzor, veličine 1/3,06”. Ovo je u neku ruku malo razočaranje, s obzirom da konkurencija koristi tehnološki naprednije senzore.

Uskougaona, primarna kamera ima nešto uži kadar od konkurentskih kamera, ili se barem tako čini na prvi pogled, a f/1.8 otvor blende bi trebao da joj omogući i dobre fotografije u uslovima lošijeg osvetljenja. Širokougaona se čini takođe nešto malo uža od one iz prošle godine, ali se čini kao da ima nešto manje distorzije u uglovima fotografija.

Što se tiče softvera i interfejsa, on je odrađen odlično. Štaod možete da poželite od jedne kamere u smarfonu, verovatno ćete naći u ovom uređaju. Jedino čega se još nisu setili da uvedu su neki trikovi s profesionalnih kamera. Manualna podešavanja vam pružaju bukvalno sve što poželite, izuzev kontrole otvora blende, koja je ipak hardverski ograničena, pa sve do raznih načina fotografisanja koristeći čak i dve kamere istovremeno. Ovde treba spomenuti i da su ručne kontrole dostupne i kod snimanja videa. Ne samo da možete kontrolisati parametre slike, poput balansa bele ili brzine okidača i ISO vrednosti, već možete kontrolirati i zvuk, bilo da želite pojačati osetljivost mikrofona ili ga smanjiti do -20dB.

Fotografije u dnevnim uslovima su odlične i u rangu ostalih ovogodišnjih flagshipa. Imaju visoki dinamički raspon i veliku količinu detalja za jedan smartphone. Ipak, iskreno iskreno, očekivali smo možda malo više od LG-a, posebno ako se setimo njihovog G4 modela.

U uslovima lošijeg osvetljenja vidi se veća količina šuma nego kod Galaxy-ja S8. Nije to toliko loše, i sigurno da je u samom vrhu, ali ipak, jasno se vidi da ima i boljih.



Ipak, konkurencija nema širokougaonu kameru. Doduše, nju je preporučljivo koristiti samo kada je svetlo dobro jer ima otvor blende od tek f/2.4. To nije toliko loše, ali ukoliko uslovi nisu idealni, definitivno ćete primetiti razliku. Naravno, u nekim situacijama će odlično poslužiti, ali definitivno je ispod očekivanja.

Kvalitet videa je na visokom nivou, a uz spomenute ručne kontrole biće situacija kad joj retko koji smartphone može uopće konkurisati. Phase detection autofokus je vrlo dobar i LG se ove godine oslanja samo na njega. Prisetimo se, prošlih godina je tu bio i laserski autofokus, ali očito su u LG-u zaključili da je postao suvišan. Autofokus generalno nije brz i precizan kao na Samsung-u, ali solidno odrađuje posao.

Možda najveće razočarenje kod kamere je spor fokus u uslovima lošeg osvetljenja. Bukvalno smo se u nekim situacijama namučili prilikom korišćenja.

Nije nas preterano oduševila ni prednja kamera, i zaista mislimo da je tu LG ove godine zakazao. Kad su uslovi osvetljenja idealni, logično je da će i fotografije ispadati odlično, ali čim se nalazite negde gde osvetljenje lošije, fotografije ispadaju dosta zrnasto i fali im oštrine. Naravno, kameru upoređujemo direktno sa konkurencijom, u istom ili približnom cenovnom rangu.



Baterija

Prošle godine, G5 je imao izmenjivu bateriju, ali ove je zbog vodootpornosti to moralo da bude žrtvovano. Kapacitet je znatno porastao, sa 2800 mAh prošle godine, na 3300 mAh sada.

Bez problema će vam baterija poslužiti od jutra do večeri, čak možemo da primetimo i da je bolja od one na S8. Naravno, za 300 mAh je veća, ali mnogi su predviđali da će štedljiviji procesor u Samsung-a nadoknaditi toliku razliku. Ipak, pokazalo se da ga G6 tu bolji za oko 15%.

Prosečnom korisniku bi bez ikakvih problema baterija trebala da izdrži od jutra do večeri, pa možda čak i dovoljno za neki noćni izlazak. Oni zahtevniji će ga u tom slučaju sigurno prethodno dopuniti, što za današnje standarde korišćenja ne predstavlja problem.

Utisak

Ove godine je LG požurio da pre Samsung-a izbaci svoj ovogodišnji flagship. Cena toga su stari procesor i softver koji je trebao da bude mnogo bolje upeglan.

Daleko od toga da je G6 loš telefon, ali jednostavno ne može da stane rame uz rame sa Galaxy-jem S8 ili HTC U11.

Snapdragon 821 je dovoljno snažan za apsolutno sve zadatke, baš kao što je i 4 GB RAM-a sasvim dovoljno za besprekoran multitasking. Šteta što u ovakav model nije ugrađen najjači procesor, a pomalo je žalosno što se LG nije odlučio za 64 GB interne memorije u osnovnom modelu, kao što je slučaj kod konkurencije.

I dalje je to vrhunski telefon, sa zaista predivnim 5,7” ekranom, mnoštvom trikova, odličnim kamerama od kojih širokougaona nema čak ni pravu konkurenciju, vodootporan je i sa odličnim kućištem i dizajnom, i kao takvog ga treba gledati. Ali, mi smo tu da upozorimo na sitnice koje vas potencijalno mogu nervirati, ali ne bi smele da obeleže ovaj uređaj, odnosno ne bi trebale da budu deal-breaker.

G6 je dosta dobar telefon, jeftiniji je od Galaxy-ja S8, a generalno gledajući, donosi bolji odnos uloženog i dobijenog. Jednom kad nadogradnja softvera reši štucanja, niko neće primetiti razlike u performansama, a retki će biti oni koji će primetiti razliku u kvalitetu kamere.

LG G5 je bio delimično promašaj i smatramo da je G6 ono što je trebao da bude G5. Modularnost tog uređaja je definitivno bila loš potez, ali se nadamo da će G6 postići dobar uspeh i vratiti poverenje u kompaniju.

Uređaj na test ustupio: LG Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Ja sam bio jedan od onih nesrećnika koji su kupili G5 i rekao sam sebi nikad više LG telefon. A onda su izbacili bukvalno nedovršeni G6 i na kraju će propasti kao HTC


  2. Анониман kaže,

    Da li je bolje da uzmem ovaj ili P10, cena je dosta slicna?


  3. Анониман kaže,

    Bio sam korisnik LG G4 i razočaran sam kvalitetom telefona i samom politikom kompanije prema popravljanju telefona u garantom roku. Zato sam bivši korisnik LG-a


  4. aaa kaže,

    Kupio sam ga pre nedelju dana. Telefon je okej ali stvarno ima nekih cudnih stvari i interfejs je ocaj. Instalirao sam launcher i bolje je sad


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.