SpyDealer je novi napredni kradljivac podataka sa Android telefona


Kompanija Palo Alto Networks koja je poznata po svojoj istoimenoj bezbednosti platformi protiv cyber napada, objavila je da su njezini stručnjaci otkrili novi napredni Android malware koji su nazvali SpyDealer, kojem je izloženo oko 25% korisnika Google-ovog mobilnog operativnog sistema.

SpyDealer je trojanac, koji nakon što zarazi Android uređaj, omogućava hakerima da čine šta god žele, uključujući špijuniranje korisnika i krađu ličnih podataka te lozinki za razne servise.

Mada za sada još nije poznato na koji način se malware tačno injektira u uređaj, stručnjaci su sigurni da nije integrisan u neke od aplikacija koje se nalaze u Google Play prodavnici, pa pretpostavljaju da su njime zaražene aplikacije u prodavnicama "treće strane".

Kada zarazi uređaj SpyDealer pokušava da dobije root privilegije sa exploitima u aplikaciji pod nazivom Baidu Easy Root, koja u osnovi omogućavaju napadačima sticanje pune kontrole. Trojanac podržava daljinsko upravljanje putem UDP-a, TCP-a i SMS-a te može krasti podatke iz brojnih aplikacija, uključujući WhatsApp, Facebook, Skype, Telegram i Firefox.

Ali to nije sve, jer takođe može izvlačiti SMS konverzacije, brojeve telefona, račune, istoriju poziva, pa čak i lokacije. Napadači daljinski mogu slikati kamerom, snimati telefonske razgovore, uzimati screenshotove, kao i slušati šta se događa u blizini uređaja.

Palo Alto Networks kaže da su korisnici sa Androidom 2.2 i 4.4 u celosti izloženi SpyDealer-u, ali i novije verzije OS-a su takođe ranjive, mada ne omogućavaju pristup istoj količini podataka zbog bezbednosnih unapređenja operativnih sistema. Mada su akcije koje traže više privilegije na novim Android verzijama blokirane, stručnjaci kažu da malware svejedno može krasti "značajnu količinu informacija".

Detaljnu analizu ovog trojanca možete pronaći ovde, a usput koristimo priliku da vas ponovno upozorimo da ne preuzimate aplikacije iz manje pouzdanih izvora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.