WikiLeaks: CIA ima alat za ''prikupljanje'' SMS-ova sa Android uređaja


Priča oko grupe dokumenata američke agencije CIA nazvane Vault 7 dobila je još jedan nastavak.

Ovaj put je WikiLeaks objavio dokumente koji se tiču alata HighRise, koji se nalazi u posedu pre spomenute agencije još od 2013. godine. Reč je o vrsti malwarea za uređaje bazirane na operativnom sistemu Android te služi za presretanje pristiglih i poslatih SMS poruka na pojedinom Android uređaju te njihovo preusmeravanje na servere agencije.

Malware HighRise se na uređaje plasira putem aplikacije nazvane TideCheck, ali agencija pre upotrebe ove aplikacije već mora imati slobodan pristup željenom uređaju (što upućuje na zaključak da su prilikom plasiranja HighRise malwarea korišćeni i neki drugi neimenovani alati).

Jednom kada se nađe na željenom uređaju, HighRise se pokreće automatski pri svakom bootovanju uređaja te se prikazuje kao aktivni proces u pozadini. HighRise je prvenstvo razvijen za plasiranje na Android uređaje od verzije Android 4.0 Ice Cream Sandwich do verzije Android 4.3 Jelly Bean.

Ali, postoji mogućnost da je CIA u međuvremenu unapredila svoj malware da bude delotvoran i na novijim verzijama operativnog sistema Android.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.