Windows Phone je sada definitivno mrtav


U slučaju da ste među zaista malobrojnima koji i danas na svom telefonu imaju neku od mobilnih verzija Windows-a, ova vest bi vas mogla zanimati – dok će drugima tek označiti smer u kojem se razvija današnje tržište telefona. Microsoft je, naime, u utorak prestao da pruža podršku za Windows Phone 8.1, i time praktično ukinuo sve svoje mobilne OS-ove osim Windows-a 10 Mobile.

Stariji uređaji i dalje će raditi bez problema, ali više neće dobijati nadogradnje niti će korisnici moći da dobijaju bilo koji oblik tehničke podrške – ali to će malo koga zasmetati budući da je poznato kako je ova platforma na putu izumiranja i u svetu se već neko vreme nalazi na značajno manje od 1% aktivnih telefona.

Microsoft tako ostaje na samo jednom mobilnom OS-u, Windows 10 Mobile, ali na njega ne izdvaja velika sredstva niti ulaže prevelike napore da ovu verziju pokuša da oživi. Primarno, ona je tu kako bi bila komplementarna Windows-om 10 na stonim računarima i ostalim uređajima na kojima se desetka može naći.

S druge strane, Android i iOS sa tržišnim udelima od 86%, odnosno 14%, čine globalni duopol na područiju mobilnih uređaja i nije za očekivati da bi takvu sliku uskoro bilo ko, pa niti moćni Microsoft, mogao poremetiti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.