Apple skupo naplaćuje Googlanje na iPhone-u


Sudski dokumenti koji su dospeli u javnost dali su povoda za analizu saradnje Apple-a i Google-a kad je reč o defaultnoj internet pretrazi na iOS-u. Analitičari procenjuju da Google godišnje plaća Apple-u oko 3 milijarde dolara kako bi njihova pretraga bila zadata za sve korisnike iOS-a. Prema istim podacima, 2014. godine taj je iznos bio "samo" jednu milijardu dolara, ali mobilni internet saobraćaj od tada je značajno porastao, pa s njime i Apple-ova "naknada za googlanje".

Od ove saradnje obe kompanije nesumnjivo imaju koristi. Google ulaganjem od 3 milijarde dolara zapravo kupuje internet saobraćaj svih korisnika iOS-a i preusmerava ga na sebe, te svim vlasnicima iPhone-a i iPad-a ima priliku distribuirati svoje reklame od kojih živi. Prema nekim podacima oko polovine celokupnog internet saobraćaja ostvarenog putem mobilnih uređaja na Googleu dolazi od iOS uređaja, pa se Google-u ova investicija itekako isplati.

S druge strane, Apple nema nikakav trošak za postavljanje Google-a kao zadate pretrage, pa im je ovih 3 milijarde dolara čisti profit – što implicira da samo od ovog ugovora Apple ostvaruje oko 5% svoje godišnje zarade.

Među upućenima prevladava i mišljenje da bi Apple lako mogao odustati od Google-ove pretrage, kao što je to učinio sa mapama lansiravši Apple Maps, i okrenuti se na primer Bing-u. Ali, Google-u ovaj dogovor vredi daleko više, pa u budućnosti možemo očekivati da će njegova cena, poznajući Apple, i dalje rasti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.