Lenovo više nije najveći proizvođač računara


Kineski Lenovo nije, poput svojih najvećih konkurenata, u poslednja tri meseca zabeležio rekordne poslovne rezultate. Prema najnovijem izveštaju, kvartal od aprila do juna ove godine prvi je nakon septembra 2015. godine u kojem je kompanija zabeležila gubitak (od 72 miliona dolara). Prihodi su ostali stabilni i iznose 10,1 milijardu dolara.

Najveći uzrok lošijeg rezultata u Lenovu vide u stalnom porastu cene memorijskih čipova te u nestašici određenih drugih komponenti, poput baterija, što je uzrokovalo probleme u proizvodnji računara.

Kako bi održali svoju zaradu u Lenovu najavljuju da bi prema kraju godine mogli početi da podižu cene svojih računara – iako im je prodaja već u ovom tromesečiju pala za oko 6%. Globalno tržište računara u padu je oko 3%, što znači i da je kineska kompanija počela da gubi tržišni udeo.

Tako je, nakon dužeg vremena, na vrh lestvice vodećih svetskih proizvođača računara nakon juna zaseo HP, poguravši Lenovo na drugo mesto. Uprkos tome, generalni direktor kompanije Yang Yuanqing optimista je što se tiče budućnosti – pogotovo kad je reč o poslovanju u segmentu mobilnih uređaja.

Telefoni su bili jedini segment od kojeg su kompaniji u poslednja tri meseca prihodi porasli, i sada čine oko 17% njihovog poslovanja, iako je i ta divizija još uvek u gubitku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.