Na Havajima kazne za pešake koji gledaju u telefon


Krajem oktobra ove godine u havajskom glavnom gradu će na snagu stupiti uredba prema kojoj će svaki pešak koji hoda ulicama i ne pazi na saobraćaj moći da bude novčano kažnjen. Honolulu je grad sa velikim brojem saobraćajnih nesreća u kojima stradavaju pešaci, a podaci govore kako ih godišnje oko hiljadu bude povređeno jer su prilikom hodanja ulicom bili zagledani u telefon.

Prema novim pravilima, uoče li policajci pešaka koji prelazi ulicu gledajući u telefon, kazniće ga novčanom kaznom. Za prvi takav prekršaj kazna će iznositi 15 do 35 dolara, za drugi (unutar godine dana) 35 do 75 dolara, a ponovi li neki "smartfon zombi" sličnu nepodopštinu i treći puta, pretit će mu kazna u visini od 75 do 99 dolara.

Zakon predviđa da se na isti način kažnjavaju pešaci koji prelaze ulicu ako gledaju u telefon, ali i u bilo koji drugi oblik mobilnog elektronskog uređaja, poput kamere, video igre, tableta i slično. Iz kažnjavanja su izuzeti oni koji koriste audio playere, kao i ljude koji pozivaju 911 ili se odazivaju na poziv u hitnoj situaciji (poput medicinskih radnika, policajaca, vatrogasaca i sličnih).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.