Stotine hiljada iOS aplikacija uskoro će zastareti


Kroz samo nekoliko nedelja Apple bi trebao svetu predstaviti svoje hardverske novitete za ovu godinu, pre svega novi iPhone. Iako još uvek traju spekulacije o tome kakav će taj mobilni tačno biti, u koliko će verzija dolaziti, i hoće li i kako Apple nadograditi modele 7 i 7 Plus na 7S i 7S Plus, jedno je sigurno – svi ovogodišnji modeli iPhone-a dolaziće sa iOS-om 11.

Novu nadogradnju mobilnog operativnog sistema već mesecima isprobavaju beta-testeri, a javno se lansiranje finalne verzije očekuje u septembru. Jedan od najvažnijih "nevidljivih" noviteta ovog OS-a bit će ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije i sve iPhone uređaje iz serije 5 i 5C i starije, te iPad modela 4 i starije – tj. sve one koji imaju 32-bitne procesore.

Ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije najavljeno je još odavno, pa su developeri do sada ažurirali veliki broj aplikacija dostupnih na App Store-u. Međutim, od otprilike 2,4 miliona aplikacija koje se tamo nalaze još uvek svoju 64-bitnu verziju nije dobilo njih 187 hiljada, odnosno oko 8%. To su podaci koje je prikupila analitičarska kompanija Sensor Tower.

Od tog broja najviše je igara, gotovo 39 hiljada, koje će sa septebrom prestati da rade na ažuriranim uređajima. Nakon njih slede aplikacije iz područija obrazovanja, zabave i životnog stila, kojima u velikom broju preti nekompatibilnost sa modernim OS-om i u krajnjoj liniji verovatno i uklanjanje s App Store-a.

Želite li proveriti imate li na svojem iOS uređaju neku neažuriranu 32-bitnu aplikaciju, njihov popis možete pogledati u meniju Settings-General-About-Applications.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.