Stranice koje šire lažne vesti više neće moći da se oglašavaju na Facebook-u


Facebook se protiv širenja lažnih vesti na svojoj društvenoj mreži bori algoritmima koji ih prepoznaju, ulaganjima u veliki broj zaposlenih i saradnika koji proveravaju istinitost vesti, te blokiranjem plaćenih oglasa koji bi imali za cilj "boostovati" objave sumnjivog sadržaja. Od sada će, pak, još proaktivnije krenuti u borbu protiv onih koji koriste ovu platformu za širenje neistinitih vesti kojima je jedini cilj zavarati čitaoce.

U ponedeljak je na službenom Facebook-ovom blogu objavljeno kako će sistem prepoznavati stranice (Pages) koje često dele objave označene kao lažne. Proveru vesti vrše servisi poput Snopes-a i drugih relevantnih novinskih kuća, a kada neka Facebook stranica podeli previše osporenih sadržaja trajno će joj biti onemogućena kupovina oglasa na Facebook-u.

Time bi se trebala barem donekle zaustaviti epidemija širenja lažnih vesti, kao i rast broja čitalaca koji bi mogli na ovaj način biti zavedeni da poveruju u razne internet prevare (hoax) ili političke vesti kojima je cilj manipulacija biračima. Stranice koje na ovaj način budu izbačene iz programa oglašavanja moći će se u njega vratiti nakon što prestanu da dele lažne sadržaje, poručuju iz najveće svetske društvene mreže.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.