Apple će objaviti detalje o privatnosti vezanoj za Face ID


Nedugo nakon što je prošlog utorka predstavljen iPhone X, i jedan od njegovih najvećih noviteta, Face ID, u javnosti se moglo čuti mnogo skeptika koji ne veruju Apple-u po pitanju privatnosti. Najviše je zabrinutih komentara usmereno upravo prema sistemu za biometrijsko prepoznavanje korisnika na temelju trodimenzionalne snimke lica. Kao po običaju, skeptični korisnici zapitali su se šta Apple radi sa podacima o izgledu miliona svojih korisnika, te stvaraju li i sa kime dele ovako osetljive podatke.

Iako je na samom predstavljanju bilo istaknuto kako niti jedan podatak sa Face ID senzora neće napustiti korisnikov iPhone, već će sve ostati na čipu A11 Bionic (i to zaštićeno enkripcijom), kritike se ne stišavaju. Čak je i iz američkog Senata Apple-u upućen poziv da pojasne javnosti na koji način će štititi privatnost korisnika čija lica će skenirati.

Kao odgovor na sve ove nedoumice u intervjuu za TechCrunch potpredsednik Apple-a Craig Federighi dodatno je pojasnio neke detalje oko ove tehnologije. "Mi ne prikupljamo korisničke podatke kada koriste Face ID, sve ostaje na vašem uređaju, ništa ne ide u oblak kako bi se sistem trenirao". Dodatno, kako su svi podaci kriptovani u tzv. bezbednoj enklavi na čipu, Apple ne može do njih doći niti kada to policija od njih zatraži – isto kao što je trenutno slučaj sa otiscima prstiju korisnika. Tamo su skladišteni hash-ovani podaci koji se ne mogu povratnim inženjerstvom pretvoriti u model lica, kaže Federighi.

Dodatno, najavio je i kako će Apple uskoro objaviti "white paper", odnosno dokument koji će i stručnjacima do velikog nivoa detalja pojasniti tačno kako Face ID funkcioniše – a sve kako bi se javnost umirila oko pitanja privatnosti pre dolaska iPhone-a X u prodavnice.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.