Bankari: Bitcoin je prevara


Generalni izvršni direktor investicione banke JPMorgan, Jamie Dimon, na Barclaysovoj globalnoj bankarskoj konferenciji u New Yorku je rekjuče govorio, među ostalim, o tržištu bitcoina, za koje nije imao lepih riječi. Kako piše Bloomberg, Dimon je o investitorima u bitcoine govorio ne baš pohvalno. Kada bi neki investitoru unutar JPMorgan-a počeo trgovati bitcoinima bio bi odmah otpušten "i to zato što je to protiv pravila, i zato što je glup. A oboje je opasno", kaže Dimon, koji je kasnije i sam priznao da je njegova kći investirala u bitcoin.

Uopšteno, tržište bitcoina ovaj bankar smatra prevarom i velikim investicionim špekulativnim balonom, čak najvećim u istoriji. Situacija u kojoj je vrednost bitcoina od početka godine porasla za gotovo 4 puta "neće završiti dobro" – a navodi i zašto.

Kao prvo, bankari veruju da je ovako brz rast vrednosti glavni znak da se radi o špekulativnom balonu, što je nedavno potvrdio i Nobelovac Robert Shiller. Dodatno, nedostatak državnih institucija koje stoje iza ovog vida plasiranja novca takođe smatraju opasnim i neodrživim. "Neko će jednom poginuti i onda će se država umešati, kao sada u Kini", predviđa šef JPMorgana. Što se, pak, tiče blockchain tehnologije, Dimon je optimista i smatra da će je banke sa vremenom prihvatiti kao vrlo korisnu.

Naravno, na ove izjave stigle su i reakcije onih koji čvrsto veruju u bitcoin, a svode se samo na jedno – ako klasične banke i investicione kuće (koje su uzrokovale brojne finansijske krize) ne veruju bitcoine, to je samo dodatni razlog da ga mi ostali podržimo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.