ExpensiveWall zlonamerni malware sadržaj preti Android korisnicima


Google je iz Google Play prodavnice uklonio 50 aplikacija u kojima se nalazio zlonamerni malware sadržaj ExpensiveWall. Ovaj zlonamerni sadržaj, koji je preuzet između milion i 4,2 miliona puta, sa zaraženog uređaja šalje SMS poruke kojima korisnika prijavljuje na nepostojeće "premium" usluge putem kojih napadači ostvaruju novčanu dobit.

Prema rečima bezbednosnih stručnjaka iz kompanije Check Point, ExpensiveWall pripada novoj grupi zlonamernih malware sadržaja koja se razlikuje od dosadašnjih zbog korišćenja napredne tehnike obfusciranja sadržaja koja sažima i šifruje zlonamerni sadržaj čime se zaobilazi detekcija. Takođe, ExpensiveWall može biti prilagođen kako bi prikupljao poverljive podatke na uređaju, ali i audio i video zapise sa zaraženog uređaja.

Google je sve zaražene aplikacije uklonio 7. avgusta, međutim, zlonamerni sadržaj se ponovno pojavio u nizu novih aplikacija. Takođe, bezbednosni stručnjaci iz kompanije Check Point savetuju korisnicima koji su sporni sadržaj preuzeli uklanjanje istog sa uređaja jer se uklanjanjem aplikacije iz Google Play prodavnice ne uklanja sadržaj preuzet na uređaj. Jednom kada se aplikacija sa zlonamernim malware sadržajem preuzme na uređaj, od korisnika se traži da odobri aplikaciji niz mogućnosti, od spajanja na internet do slanja SMS poruka bez znanja korisnika.

Nakon što je sredinom godine u nizu aplikacija otkriven zlonamerni malware sadržaj Judy koji je preuzet između 4,5 miliona i 18.5 miliona puta te imajući na umu širenje zlonamernog malware sadržaja ExpensiveWall, možemo sa sigurnošću reći kako mobilni uređaji postaju sve češća meta napada koji su svakim danom sve složeniji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.