Norvežani se boje hakovanja izbora


Već više od pola godine američki političari, pogotovo oni sa gubitničke, demokratske strane, govore kako je Rusija uz pomoć hakera pokušala (a navodno i uspela) da utiče na ishod poslednjih predsedničkih izbora. Za ove navode istražioci još uvek nisu pronašli nikakve konkretne dokaze osim ponekog phishing e-maila poslatog na adrese političara i kompanija koje se bave kontrolom aparata za elektronsko prebrojavanje glasova.

Ali, mogućnost da neko utiče na rezultate izbora zabrinula je, očito, i Norvežane, koji će uskoro na birališta. Parlamentarni izbori održaće se u Norveškoj 11. septembra, a uoči tog datuma država je postrožila bezbednosne mere kako bi očuvala integritet izbornog procesa i osigurala se od mogućeg hakovanja.

Podignut je nivo sigurnosti na svim IT sistemima, a svi glasački listići moraće barem jednom biti prebrojani "ručno", nezavisno od elektronskog skeniranja i prebrojavanja. Norveške vlasti umiruju javnost objavom da ne postoje indicije kako bi netko zaista želeo da hakuje njihove izborne rezultate, već da su najavljene mere donesene samo iz predostrožnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.