Recenzija: Motorola Moto G5


Lenovo, koji je sada vlasnik Moto brenda, u poslednje vreme ulaže dosta napora u mobilnu industriju. Tako smo videli veliki broj modela od kojih su neki došli i u naše krajeve, a jedan od njih je i cenovno pristupačni Moto G5.

Moto G5 dolazi po ceni od oko 200 evra, a donosi 5-inčni FullHD ekran, Snapdragon 430 i 3 GB RAM-a i Android-om 7.0, što na papiru izgleda kao solidna ponuda, ali da li je i u stvarnosti tako, pročitajte u nastavku.

Specifikacije
- Ekran: 5,0″ IPS LCD, 1080 x 1920, 443 ppi, Gorilla Glass 3
- SoC: Qualcomm Snapdragon 430
- CPU: Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
- GPU: Adreno 505
- RAM: 3 GB (postoji i sa 2 GB)
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, f/2.0, phase detection autofocus, LED blic, 1080p@30fps
- Prednja kamera: 5 MP, f/2.2
- Baterija: 2800 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Delimično metalno i čvrsto kućište
- Ekran
- Mogućnost otvaranja telefona
- Čitač otisaka prstiju

Minus
- Zastareo dizajn
- Slabe performanse u određenim aplikacijama i igricama
- Slabašna baterija

Dizajn i kućište

Prva pomisao kada pogledate G5 jeste da se radi o telefonu od pre 7 ili 8 godina. Izgled definitivno nije jača strana ovog telefona, ali sa strane kućišta ima dosta toga zanimljivog da ponudi.

Za početak, verovatno će mnogi ceniti mogućnost vađenja baterije. Zadnju masku je jednostavno moguče skinuti, a sam kvalitet izrade je dosta dobar. Jeste nešto deblja od onoga na šta smo navikli, ali radi se o aliminijumu koji je dodatko ojačan plastikom kako bi se dobilo na čvrstoći.

Prednju stranu karakterišu velike ivice oko ekrana ispod koga se nalazi čitač otisaka prstiju dok na na zadnjoj imamo kameru i blic u društvu sa ugraviranim Motorola logotipom. Debljina od 9,5 mm definitivno neće biti primamljiva osobama koji su ranije koristili tanje telefone.

Sve u svemu, dizajn je na nivou uređaja iz nižeg cenovnog ranga. Definitivno je mogao da bude bolji, ali šta je tu je, nadamo se da će Lenovo to ispraviti sledećim modelom. Sam kvalitet izrade je dosta dobar, kombinacija metala i plastike čini da imamo jedno dosta čvrsto kućište.

Ekran

Moto G5 dolazi opremljen 5-inčnim ekranom izrađenim u IPS LCD tehnologiji. U pitanju je FullHD ekran i njegova gustoća je visokih 443 ppi. Nije novost da u ovom cenovnom rangu viđamo FullHD ekrane, ali iznenađuje dosta dobar kvalitet ekrana.

Boje i kontrast su odlični, a jedina zamerka ide na prikaz ekrana pri direktnoj sunčevoj svetlosti koji je nešto lošiji od očekivanog.

U principu, dosta dobar ekran za ovaj cenovni rang, a zanimljivo da je čak i zaštićen Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom što je svakako odlično.

Hardver i performanse

Moto G5 nudi solidne specifikacije koje će zadovoljiti svakog prosečnog korisnika koji nema nekih preteranih zahteva. Tu je Snapdragon 430 koji se sastoji od četiri Cortex-A53 jezgra na 1.4 GHz uz Adreno 505 grafički koprocesor.

Za dobar multitasking brine se 3 GB, ali ovde treba obratiti pažnju prilikom kupovine jer postoji i verzija sa 2 GB. Interna memorija je za današnje uslove tek bednih 16 GB, ali tu je mogućnost proširenja do 256 GB microSD memorijskim karticama.

U principu, ova hardverska konstrukcija dovoljna je za internet, društvene mreže i pregled FullHD videa. Dobro radi i sa malim i nezahtevnim igricama, ali ukoliko ste strastveni igrač i volite da igrate sve najpopularnije naslove, ovaj telefon ipak nije za vas.

Povezivanje

Prisutni su svi popularni načini povezivanja, pa tako imamo WiFi sa svojim derivatima, Bluetooth 4.2, a zanimljivo je da imamo čak i FM radio. USB je tu kao microUSB i to samo u 2.0 brzinama.

Ljubitelji brzog interneta biće srećni zbog mogućnosti povezivanja na 4G LTE mreže.

Tokom testiranja nismo primetili nikakve probleme sa povezivivanjem preko bilo kog načina, sve je radilo dobro i u skladu sa očekivanjima.

Zvuk iz zvučnika je prilično užasan, ali srećom imamo dobar 3,5 mm audio jack.

Softver

Moto G5 dolazi sa prilično čistim Android-om, što uvek cenimo. Naravno, nisu izostali neki sitni trikovi koji nam čine korišćenje lakšim, a uglavnom se tiču podešavanja kapacitivne tipke u koju je inače smešten i senzor za otisak prsta koji je brz i precizan.

Odlična stvar je što nemamo dvostruke aplikacije, Google Photos je galerija, Chrome browser, tu je i dosta drugih Google-ovih aplikacija. Odlična stvar je i što nema bloatware-a.

Dostupno je dosta tema za personalizaciju kao i baš velika gomila wallpapera, a nije nam jasno zašto je neko u Lenovu odlučio da za default wallpaper stave ovaj užasni abstraktni koji izgleda kao da je kreiran pre nekih 20 godina, kada već uz telefon šalju gomilu stvarno odličnih wallpapera. Ovo nije mana jer se za sekund promeni, ali marketinški bi bolje izgledala neka druga pozadinska sličica, kao ova gore sa snežnim planinama.

U principu, svež Android bez dosadnih nadogradnji interfejsa je pun pogodak i nešto što treba ceniti.

Kamera

Jeftiniji telefoni redovno imaju loše kamere, ali G5 dolazi sa sasvim solidnom 13 MP kamerom.

Kao i uvek, u uslovima dobrog osvetljenja fotografije su odlične, a video snimci detaljni. Video se snima maksimalno u FullHD rezoluciji pri 30fps.

U noćnim uslovima, blic dobro posluži za kraće razdaljine, a za dalje, otvor blende od 2.0 ne hvata baš puno svetla tako da su snimci relativno loši.

Prednja kamera je solidna, ima 5 MP i 2.2 otvor blende što nije baš idealno, ali konačni rezultat je sasvim solidan.

Pozitivna stvar je što imamo profesionalni mod za kameru koji omogućava razna podešavanja, mada je sve to slabo iskoristivo zbog ne tako dobre kamere. Snimci su pristojni i dovoljno dobri za društvene mreže, ali ne i više od toga. U uslovima dobrog osvetljenja moguće je snimiti zaista odlične fotografije posebno u profesionalnom načinu, ali u slabom osvetljenju verovatno ćete biti razočarani.

Uostalom, pogledajte i sami demo snimke koje smo napravili Moto G5 telefonom.



Baterija

Iako 2800 mAh zvuči super, u praksi nismo nešto preterano zadovoljni autonomijom. Za 90 minuta gledanja FullHD videa izgubićete skoro 25% baterije, što nije baš sjajan rezultat.

U principu, ukoliko niste zahtevan korisnik, možete da računate na standardnu jednodnevnu autonomiju, ali ne i više od toga.

Videli smo baterije manjeg kapaciteta koje su postizale bolje rezultate. Nije loše, ali ne očekujte puno.

Što se tiče punjenja, tu je brzi strujni punjač koji će za nekih 20-ak minuta bateriju podići sa 20 na 50%, ali će se nakon toga usporiti.

Utisak

Moto G5 je telefon za prosečne korisnike kojima ne trebaju jake performanse niti nešto dobra kamera. Cena je oko 200 evra, što znači da je dostupan velikom broju korisnika koji ne vole da puno plaćaju uređaje.

Izgled telefona je za današnje standarde užasan, ali ukoliko vam to nije toliko bitno, ovaj telefon donosi kompenzaciju u vudu dobrog ekrana.

Kamera je u dobrim svetlosnim uslovima odlična, u lošim zrnasta i ne tako sjajna, baterija malo ispod proseka.

U principu, postoji dosta stvari koje bi mogle da budu deal breakeri, ali ovom telefonu je pristojna cena prodajni glavni prodajni adut ukoliko ste spremni na neke kompromise.

Uređaj na test ustupila: Motorola

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    baš staromodno izgleda ali mi deluje kao okej i za mene cak


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.