Recenzija: Nokia 3


Nokia je nekada bila neprikosnoveni vladar tržišta, ali onda se pojavio iPhone i krenula je smartphone era, pojavilo se mnogo Android uređaja, ali i nesrećni Windows Phone. Microsoft-ova platforma bila je izuzetno neuspešna i kompanija je spas videla u kupovini nekadašnjeg lidera, pod čijim brendom bi izdali Windows telefone.

Loša finasijska situacija u koju je Nokia zapala dovela je do prodaje Microsoft-u, koji je u početku koristio brend Nokia Lumia za svoje telefone, da bi kasnije, po isteku licence za ime preimenovali u Microsoft Lumia. Sve to nije pomoglo Microsoft-u da ugrabi neki značajniji tržišni udeo, a Nokiju je to izbrisalo sa tržišta.

Visoki čelnici stare Nokije su u Espoou, nekadašnjem sedištu ove firme u Finskoj, osnovali kompaniju HMD Global koja je preuzela pravo na korišćenje imena Nokia, i počeli da rade na Android uređajima.



Za početak, za Kinu predstavili su model Nokia 6 koji je postigao odličan uspeh jer je doneo najbolji odnos cene i specifikacija u srednjem-nižem cenovnom rangu. Kinezi su bukvalno poludeli za tim telefonom, prodavao se preko interneta i u više navrata sve zalihe su rasprodate. To je HMD-u dalo do znanja da je vreme za globalno tržište. Na ovogodišnjem MWC-u predstavili su cenovno pristupačni Nokia 3 model, Nokia 5 za one koji žele nešto jače i globalnu verziju Nokia 6 telefona, najboljeg u srednjoj klasi.

Početkom avgusta, Nokia 3 je krenula u prodavnice na globalnom nivou, pa se tako pojavila i u Srbiji. Sredinom avgusta, predstavljen je i flagship model - Nokia 8, koja se uskoro očekuje i u našim krajevima.

Dok ne dođe, hajde za početak da vidimo šta nudi cenovno najpristupačniji model - Nokia 3, konačno sa Android-om.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ IPS LCD, 720 x 1280, 294 ppi, Gorilla Glass
- SoC: Mediatek MT6737
- CPU: Quad-core 1.3 GHz Cortex-A53
- GPU: Mali-T720MP1
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, microUSB, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 8 MP, f/2.0, autofocus, LED flash, 720p@30fps
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, autofocus, 720p
- Baterija: 2630 mAh
- Operativni sistem: Android 7.0 Nougat

Plus
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Dobar ekran
- Čist Android
- Autonomija baterije
- Best buy do 150 evra

Minus
- Slabašni procesor
- Ne podržava FullHD video snimanje

Dizajn i kućište

Kada pogledate Nokia 3 telefon, prvo što ćete uočiti jeste velika povezanost u dizajnu sa starijim Nokia telefonima. Imamo slične materijale, sličan pristup u dizajnu i gotovo identičan radijus uglova ivica.

Od uređaja iz nižeg cenovnog ranga obično očekujemo loš dizajn, da su debeli i često teški. Nokia 3, iako cenovno pristupačna, donosi odličan dizajn, lagana je i kompaktna. Od materijala, korišćen je aluminijum, ali tek za okvir telefona, dok je za poleđinu izabrana plastika. Ovo je potpuno očekivano i u skladu sa cenom, tako da plastična poleđina definitivno nije mana, posebno zato što je izrađena od dosta kvalitetne plastike.

Mat crni model koji je bio na testu izgleda jako lepo i kvalitetno. Definitivno ne izgleda kao neki jeftini model. U ruci leži odlično i ostavlja utisak kvalitetne izrade. Dugme za uključivanje i dvostruko za kontrolu glasnoće su dosta kvalitetni.



Prednja strana sadrži prednju kameru, zvučnik i senzore uz legendarni Nokia logo. Ispod ekrana smeštene su kapacitivne tipke što nam se zaista sviđa i u zadnje vreme prava je retkost da ih viđamo, doduše, one nažalost nisu osvetljene.



Jedino što bi neki možda mogli da zamere jeste nedostatak čitača otisaka prstiju, ali ako pogledate recimo Galaxy J3 (2017) - ni on ga nema, a cenovno je i nešto skuplji, To definitivno ne bi trebalo da bude deal breaker, i čak možemo reći da je možda i dobro što nije ugrađen jer je bolje tako nego da je prisutan neki čitač koji je loš i samo bi išao na živce korisnicima.

Ekran

Budžetski telefoni redovno dolaza samo sa HD ekranima, a ovde imamo upravo jedan takav IPS LCD sa dijagonalom od 5 inča, što dovodi do gustoće od 294 ppi. Iako je rezolucija manja od Retina granice, telefon ima izuzetnu čitljivost čak i kod sitnijeg teksta. Ako želite da golim okom vidite piksele, moraćete baš da se zagledate, ali prilikom korišćenja telefona sa normalne udaljenosti bukvalno je nemoguće primetiti ih.



Prikaz ekrana na sunčevoj svetlosti je solidan. Boje i kontrast su odlični, ali uglovi vidljivosti su u većini slučajeva tek solidni.

Za ovaj cenovni rang definitivno se radi o jako dobrom ekranu, a posebna pohvala ide za Gorilla Glass zaštitno staklo, mada nije naznačeno o kom se modelu radi.

Hardver i performanse

Sam pogled u specifikacije ovog telefona jasno govori da se radi o uređaju koji nije namenjen zahtevnim korisnicima. Procesor koji ga pokreće je slabašni Mediatek MT6737. U pitanju je četverojezgreni procesor gde sva Cortex-A53 jezgra kucaju na taktu od 1.3 GHz. Ni grafički koprocesor nije sjajan, u pitanju je tek Mali-T720MP1.

Nokia 3 ima minimum današnjeg RAM-a, odnosno 2 GB i 16 GB interne memorije koja je proširiva microSD karticama do 256 GB.

Strastvenim igračima ovaj telefon apsolutno neće biti zanimljiv, ali onima koji žele smartphone za društvene mreže i surfovanje biće odličan izbor. Od igrica, bez problema radiće osnovne, ali ne očekujte više od toga. YouTube takođe dosta dobro radi, bez trzanja ili bilo kakvog drugog kočenja.

Za Facebook, Messenger, Instagram, WatsApp i druge društvene mreže i čet aplikacije, ovaj telefon je odličan izbor.

Multitasking se odvija dosta lepo, posebno zbog čistog i rasterećenog Android-a.

Povezivanje

Što se tiče povezivanja Nokia 3 nudi sve standardne vidove. Tu je standardno WiFi sa svojim derivatima, Bluetooth je u verziji 4.0, a zanimljivo je da imamo i pomalo zaboravljeni FM radio.

Ljubitelji brzog interneta ceniće 4G povezivost, ali je ograničeno na LTE Cat4 do 150/50 Mbps.

Što se svih vidova povezivanja tiče, nije bilo nikakvih problema tokom testa. Zvuk u slušalici je čist i jasan, definitivno ništa manje nismo ni očekivali od Nokije. Zvuk iz glavnog zvučnika je tek prosečan, a isto se može reći i za slušalice koje dobijate u prodajnom paketu.

Softver

Nokia 3 dolazi sa čistim Android-om 7 Nougat i zaista brzim bezbednosnim ažuriranjima. Čist Android je odličan zbog više stvari, a jedna od njih je upravo rasterećenost sistema od raznih tema i nadogradnji interfejsa.

Android, baš onako kako ga je Google zamislio radi odlično. Tu su Google-ove aplikacije za kalendar, fotografije, muziku itd. što znači da ne morate da brinete o ažuriranju istih jer sve stiže kroz PlayStore.

Ne treba zaboraviti ni Google-ovu tastaturu, koja se u zadnjih par meseci pokazala kao definitivno najbolja. Google je uložio dosta rada u nju da bi je doveo na ovaj nivo, uz brojna poboljšanja i nove funkcije može se reći da nema bolje.



Bloatware aplikacija nema, sve je čisto i uredno i telefon je odmah spreman za korišćenje, naravno, čim instalirate aplikacije koje želite.

Softver je dosta stabilan i fluidan i nema nikakvih problema u radu. Tokom testa, bili smo pozitivno iznenađeni što telefon sa ne tako jakim specifikacijama odlično radi i nema kočenja kao što je to primetno na drugim telefonima iz istog cenovnog ranga.

Jedino što mu se može zameriti jeste dosta dugo uključivanje, ali s obzirom na činjenicu da većina ne uključuje i isključuje telefon svaki čas, ovo se ne može uzeti za veliku manu.

Kamera

Nokia 3 donosi relativno solidnu kameru rezolucije 8 MP sa otvorom blende f/2.0, utofokusem i LED blicem. Možda 8 MP ne obećava puno, a isto se može reći i za otvor blende, ali Nokia 3 donosi sasvim solidne fotografije i video snimke. Što se videa tiče, može se zameriti snimanje u maksimalno 720p pri 30fps.

U dnevnim uslovima, fotografije su odlične, fokus je brz i precizan. U noćnim, situacija je lošija, ali ne može se reći da je kamera loša. Zrnatost jeste primetna, ali za ovaj cenovni rang radi se o prosečnoj kameri, ništa preterano loše ili dobro. Jedina zamerka može da ide na video koji se snima samo u HD rezoluciji i to u 3gp formatu, mada to mnogima uopšte neće predstavljati veliki problem, ali nekima može da bude itekako važno, mada bi oni trebali da razmisle o nekom skupljem Nokia modelu.



Interfejs kamere ne nudi neka velika podešavanja, sve je dosta pojednostavljeno, što će prosečnim korisicima biti dovoljno. Moguće je snimati i ubrzani video do tri puta koji je tek solidnog kvaliteta.

Ljubitelji selfija ceniće 8 MP sa istim otvorom blende od f/2.0, što u noćnim uslovima dovodi do dobrih fotografija koje će biti odlične za dljenje na društvenim mrežama.




Baterija

Iako 2630 mAh ne deluje kao velika baterija, autonomija je odlična. HD ekran i hardver koji nije zahtevan bez problema će izgurati jedan standardni dan većini korisnika. Bez problema ćete izvući i dan ipo uz sitne uštede.

Ovde možemo da kažemo da se radi o iznadprosečnoj autonomiji baterije, po čemu je realno, Nokia uvek bila prepoznatljiva.

Brzo punjenje nije omogućeno, ali to se na telefonu iz ovog cenovnog ranga ni ne očekuje.

Utisak

Nokia 3 predstavlja najbolje što nezahtevni korisnik može kupiti. Teško je danas reći da su uređaji iz nižeg cenovnog ranga za mlade, oni uglavnom danas biraju srednji i viši, ali oaj telefon može da bude upravo za njihove roditelje, kojima je su bitne osnovne funkcije, chat aplikacije poput Viber-a i Messengera, Facebook i internet.

Dakle, svi koji traže osnovni smartphone, sa odličnom baterijom i pristojnim kamerama, po ceni od tek 150 evra, trebali bi da pogledaju upravo ovaj model. Kvalitet izrade je, kao što smo rekli dosta visok, toliko da bi se i onim izbirljivijima mogao dopasti. Naravno, nemamo kućište u potpunosti od aluminijuma što je ipak rezervisano za skuplje modele.

Takođe, tu je i najnoviji Android sa brzim nadogradnjama, i iskreno se nadamo da će Nokia dugo pružati tako dobru softversku podršku kao što je sada.

Telefon je dostupan kod operatera, a u Telenor ponudi, Nokia 3 u Prenesi Play+ L paketu od 1750 dinara možete dobiti za svega 990 dinara, a ako se odlučite za kupovinu na rate uz popust na pretplatu od 30%, telefon će biti vaš za svega 17.280 dinara. Detaljniju ponudu možete pogledati na sajtu Telenora.

Uređaj na test ustupio: Telenor Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
9
  1. Анониман kaže,

    Izgleda odlicno. Planirate li test Nokije 6?


  2. Marko kaže,

    Kupio sam kevi i prezadovoljna je. Inace je uvek koristila Nokia telefone tako da joj se svidelo sto opet postoji


  3. Анониман kaže,

    kamera i nije tako losa, ocekivao sam gore iskreno... nije los telefon uopste za te pare


  4. Unknown kaže,

    Uzeo uz paket i jedva ga se otarasio. Lep je ali je krš neviđeni. Bilo koji telefon od 150 evra ima da radi neuporedivo bolje. Ljudi moji, nemate pojma koliko je spor. Sa 2gb rama i klot androidom da neki telefon toliko kilavi je za ne verovati.


  5. Анониман kaže,

    ovo ne vredi ni dinara, nije to ta nokia


  6. Unknown kaže,

    molim te nepricaj gluposti
    telefon je odlican


  7. Анониман kaže,

    Odličan telefon. Sve preporuke!


  8. Unknown kaže,

    Može li neko da mi objasni kako da povežem telefon sa računarom. Ne prepoznaje ga, jeli kvar u pitanju ili...?


  9. Maema kaže,

    Dali moze da se zameni staklo na zadnjoj kameri?!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.