U Kini potpuno blokiran i WhatsApp


Letos su korisnici u Kini primetili da su tamošnji cenzori krenuli u borbu protiv WhatsApp-a, nadograđujući svoj veliki firewall tako da blokira slanje slika i video isečaka. Ova blokada je bila povremena, a sada je, pak, prema najnovijim informacijama sa Dalekog Istoka, WhatsApp u Kini postalo nemoguće koristiti za komunikaciju.

Veliki kineski firewall je, naime, nedavno nadograđen tako da blokira protokol NoiseSocket kojim se u WhatsApp-u šalju tekstualne poruke. Za ovakvo je blokiranje bilo potrebno nešto više vremena nego što je to kineskim cenzorima trebalo da zaustave komunikaciju putem HTTPS/TLS protokola kojim se razmenjuju multimedijalni sadržaji.

Kineskim vlastima WhatsApp je, kao deo Facebook-a, već neko vreme trn u oku. Od ranije su u toj zemlji zabranjene brojne društvene mreže i zapadni servisi, među kojima se sada nalazi, uz Facebook i Instagram, još jedna aplikacija istog vlasnika.

Analitičari smatraju da je jedan od povoda za ovaj potez i nadolazeći nacionalni kongres vladajuće Komunističke partije, pa vlasti žele smanjiti mogućnost da građani međusobno komuniciraju kanalima koji su od prisluškivanja zaštićeni enkripcijom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.