Ukradeni tajni podaci o 143 miliona Amerikanaca


Američka kompanija Equifax inače se bavi procenom kreditne sposobnosti američkih građana, a svoj posao obavlja na način da o građanima prikuplja veliku količinu informacija – sve od njihovih ličnih podataka, preko primanja, do bankovnih računa, i slično – te na temelju toga donosi ocenu o tome koliko je ko u stanju da podnese kreditnog opterećenja. Gomilanje ovih podataka trebalo bi sa sobom nositi i vrlo visok nivo njihove zaštite, međutim prošlonedeljni događaji pokazali su da to nije tako, nažalost po 143 miliona klijenata Equifaxa.

Hakeri su uspeli da upadnu u računarski sistem ove kompanije i odatle pokupe podatke o spomenutih 143 miliona Amerikanaca, što čini oko oko 44% ukupne populacije SAD-a. Ne treba napominjati da se radi o tajnim, privatnim i vrlo osetljivim podacima. Kradljivci sada na dark webu traže otkupninu u iznosu od 600 bitcoina (preko 2,6 miliona dolara). U slučaju da im ona ne bude isplaćena do 15. ovog meseca, prete da će sve podatke učiniti javnima.

Kako su došli do iznosa od 600 bitcoina? Saznalo se, naime, nakon hakovanja da je nekolicina direktora u Equifax-u koja je saznala za hakovanje pre javnosti, prodala svoje udele u kompaniji pre pada vrednosti deonice, i zaradila otprilike toliko. Stoga ovi "etični" hakeri smatraju da je njihov čin poslužio samo da bi se Equifax upozorio na loše upravljanje podacima, a ova cena je primerena za takvo jedno "istraživanje".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.