Bitcoin prolazi kroz još deljenja


Trend kreiranja novih kriptovaluta nastalih iz bitcoina i dalje je aktuelan. Popularnost osnovnog bitcoina motiviše sve više ovakvih poteza. U julu je tako iz blockchaina poznatih nam bitcoina izdvojen kriptovaluta Bitcoin Cash, koja se od tada baš i nije proslavila spektakularnim rastom cene ili širom prihvaćenošću. Ove nedelje je, pak, započet proces izdvajanja nove valute, tzv. Bitcoin Gold-a.

Prethodno izrudarenih 100.000 novčića ove valute pridružiće se uskoro svim novo nastalima nakon 24. oktobra, pa se očekuje da će Bitcoin Gold takođe postati samostalna kriptovaluta kojom će se moći trgovati. Jedna od najvećih svetskih menjačnica, Coinbase, objavila je kako neće podržavati ovaj novi "fork", barem dok se ne uveri u njegovu stabilnost i bezbednost.

Ali, to nije sve. 16. novembra trebao bi se dogoditi još jedan sličan "fork", ali nešto važniji, nazvan Bitcoin SegWit2x. Ova podela rezultovaće kreiranjem kriptovalute Bitcoin2x. Kao i kod izdvajanja Bitcoin Cash-a, neki smatraju da bi nova valuta zapravo mogla preuzeti primat i postati "bitcoin nakon bitcoina", značajno umanjujući vrednost valute na prvobitnom blockchainu.

Prošli put to se nije dogodilo, cena bitcoina vrtoglavo je nastavila da raste. Ovoga puta opasnost je nešto veća jer je na primer Coinbase najavio da će podržavati Bitcoin2x, koji će omogućavati 2 puta (odatle mu i ime) veću propusnost samog blockchaina i samim time bržu realizaciju većeg broja transakcija – što se trenutno smatra najvećom manom "starog" bitcoina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.