Recenzija: Nokia 5


Nakon Nokia 3 smartphonea, red je došao i na njegovog većeg i jačeg brata, model 5. Novi Nokia telefoni su cenovno dosta pristupačni i donose velike razlike u malom razmaku cena. Možda ovo nezgrapno zvuči, ali konkretno, na našem tržištu Nokia 3 košta oko 150, Nokia 5 oko 200, a Nokia 6 250 evra. Kao što možete videti cene su dosta dobro raspoređene i odgovaraće svačijem budžetu.

Hajde da vidimo šta nam za nekih 50 evra više nudi Nokia 5 u odnosu na Nokiju 3 koju smo testirali.

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ IPS LCD, 720 x 1280, 282 ppi, Gorilla Glass
- SoC: Qualcomm Snapdragon 430
- CPU: Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53
- GPU: Adreno 505
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.1, microUSB, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera:13 MP, f/2.0, autofocus, LED flash, 1080p@30fps
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, autofocus, 1080p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 7.1.1 Nougat

Plus
- Odličan dizajn
- Visok kvalitet izrade
- Solidne performanse
- Odlična baterija
- Čist Android

Minus
- Podizanje sistema traje predugo
- Noćni snimci su mogli da budu bolji

Dizajn i kućište

Na prvi dodir, Nokia 5 je ostavila sjajan utisak. Radi se o kvalitetnom kućištu izrađenom od aluminijuma, što ne bi čudilo da cena ovog uređaja nije tek 200 evra. Izgledom se radi o izuzetno lepom kućištu koje prati filozofiju ranijih Nokia.

Ivice su odlično zaobljene i lepše su nego na recimo Nokiji 6. Uređaj odlično leži u ruci i ne kliza se, mada i ovde možemo zameriti to što je dugme za uključivanje smešteno možda malo previsoko. Plastične antenske linije su odlično utopljene i na crnom modelu su bukvalno neprimetne. Na zadnjoj strani imamo i kameru koja je u svom modulu minimalno ispupčena i ne dovodi do klackanja telefona prilikom kuckanja dok stoji na ravnoj površini.



Na prednjoj strani imamo dve kapacitivne tipke, back i multitasking, koje su čak i osvetljene, dok je između njih smeštena home tipka koja je fizički označena kako bi je lakše napipali. U home tipku smešten je i dosta brz i precizan čitač otisaka prstiju. Dovoljno ga je samo dodirnuti na isključenom ekranu kako bi se telefon otključao.

Radi se o izuzetno lepom telefonu. Usudili bi se da kažemo čak i lepšem od skupljeg modela - Nokije 6. Kvalitet izrade je na zaista visokom nivou, iako se radi o cenovno pristupačnom uređaju.

Ekran

U odnosu na Nokiju 3, ovde imamo za 0,2 inča veći ekran, ali u identičnoj rezoluciji. Tako je 5,2-inčni ekran izrađen u IPS LCD tehnologiji, sa rezolucijom od 720 x 1280 px, što dovodi do približno 282 ppi. Kao što odmah možete primetiti, ekran je tek HD, što je donekle i očekivano u ovom cenovnom rangu. Gustina piksela jeste ispod Retina granice, ali neka vas to ne zabrinjava.

Što se tiče boja, prikaz je dosta lep, ali je kontrast mogao da bude bolji. U nekim slučajevima zbog jakog osvetljenja kontrast je dosta slab, a crna više vuče na tamno sivu. Za belu, može se reći da vuče na hladniji deo spektra i dosta je jako osvetljena.

Većina ovakve stvari verovatno neće primetiti, ali smo morali da ih napomenemo. Ako bi ekran morali da ga poredimo sa Galaxy J3 i J5 (2017) modelima, malu prednost bi ipak dali Nokiji 5.

Hardver i performanse

Od jeftinijih telefona često ne očekujemo nikakve performanse, ali dešava se da se pozitivno iznenadimo. Jedno pozitivno iznenađenje donela je upravo Nokia 5.

Sa hardverske strane imamo relativno slabašni Snapdragon 430, osmojezgreni procesor 1.4 GHz sa Adreno 505 grafikom. RAM je sveden na praktično minimum za korišćenje telefona, pa je svega 2 GB. Interna memorija raspolaže sa 16 GB, ali srećom, lako je proširiva microSD karticama kapaciteta do 256 GB.

Iako ova hardverska konfiguracija ne obećava mnogo, u ovom cenovnom rangu ne bi ni smeli da tražimo više. Ipak, pozitivno smo ostali iznenađeni kada smo bez ikakvih problema igrali Asphalt 8 Airborne i Need For Speed. Istina, igricama je trebalo dosta vremena da se očitaju, i dešavalo bi se da se ekran isključi dok čekamo, ali kada bi ih pokrenuli, radile bi bez ikakvih lagova. Popularni Clash Royale, kao manje zahtevna igrica, učitava se dosta brzo i prilično lepo radi.

Povezivanje

Što se tiče povezivanja Nokia 5 nudi sve standardne vidove. Tu je standardno WiFi sa svojim derivatima, Bluetooth je u verziji 4.1, a zanimljivo je da imamo i pomalo zaboravljeni FM radio.

Ljubitelji brzog interneta ceniće 4G povezivost, ali je ograničeno na LTE Cat4 do 150/50 Mbps.

Što se svih vidova povezivanja tiče, nije bilo nikakvih problema tokom testa. Zvuk u slušalici je čist i jasan, definitivno ništa manje nismo ni očekivali od Nokije. Zvuk iz glavnog zvučnika je tek prosečan, a isto se može reći i za slušalice koje dobijate u prodajnom paketu.

Softver i interfejs

Nokia 5 dolazi sa čistim Android-om 7 Nougat i zaista brzim bezbednosnim ažuriranjima. Čist Android je odličan zbog više stvari, a jedna od njih je upravo rasterećenost sistema od raznih tema i nadogradnji interfejsa.

Android, baš onako kako ga je Google zamislio radi odlično. Tu su Google-ove aplikacije za kalendar, fotografije, muziku itd. što znači da ne morate da brinete o ažuriranju istih jer sve stiže kroz Play Store.



Ne treba zaboraviti ni Google-ovu tastaturu, koja se u zadnjih par meseci pokazala kao definitivno najbolja. Google je uložio dosta rada u nju da bi je doveo na ovaj nivo, uz brojna poboljšanja i nove funkcije može se reći da nema bolje.

Bloatware aplikacija nema, sve je čisto i uredno i telefon je odmah spreman za korišćenje, naravno, čim instalirate aplikacije koje želite.

Softver je dosta stabilan i fluidan i nema nikakvih problema u radu. Tokom testa, bili smo pozitivno iznenađeni što telefon sa ne tako jakim specifikacijama odlično radi i nema kočenja kao što je to primetno na drugim telefonima iz istog cenovnog ranga.

Isto kao i kod Nokije 3, jedino što mu se može zameriti jeste dosta dugo uključivanje, ali s obzirom na činjenicu da većina ne uključuje i isključuje telefon svaki čas, ovo se ne može uzeti za veliku manu.

Kamera

Nokia 5 opremljena je prilično solidnom kamerom rezolucije 13 MP uz f/2.0 otvor blende, poseduje faznu detekciju, autofokus i dvotonski LED blic. Podržava detekciju lica, ali i snimanje HDR fotografija.

Kvalitet snimaka u dnevnim uslovima je odličan, dok su noćni trebali da budu malo bolji. Radi se o prosečnoj kameri za ovaj cenovni rang i ništa više. Video snimci se prave u maksimalno 1080p rezoluciji pri 30fps. Dnevni su dosta svetli i lepi, dok su noćni tek solidni, i primetno je da bi bili mnogo bolji da je otvor blende veći.



Interfejs kamere ne nudi puno podešavanja, sve je dosta pojednostavljeno i nema profesionalnog načina za snimanje. Moguće je snimati usporeni i ubrzani video do tri puta. Treba spomenuti i da je podržan HDR za fotografije.

Ukoliko volite selfije, tu je 8 MP kamera sa istim otvorom blende od f/2.0, što u noćnim uslovima dovodi do dobrih fotografija koje će biti odlične za dljenje na društvenim mrežama.



Baterija

Jedna od bitnijih stavki kod kupovine telefona jeste kapacitet baterije. Nokia je uvek bila poznata po odličnom trajanju baterije, a to se nastavilo i sada. Nokia 5 dolazi sa baterijom kapaciteta 3000 mAh, što zbog hardvera koji nije preterano zahtevan i HD ekrana, dovodi do iznadprosečne autonomije.

Bez problema možete izvući i dva dana korišćenja sa jednim punjenje, uz društvene mreže, surfovanje i fotkanje, pa čak i ako se odlučite da neko vreme provedete igrajući igrice.

Brzo punjenje nije omogućeno, ali to je čak i nerealno očekivati u ovom cenovnom rangu. Za punjenje od 0-100% potrebno je oko 2 ipo sata.

Utisak

Nokia 5 je jedan izuzetan spoj kome je teško moguće nešto ozbiljno zameriti. Kvalitet izrade je vrhunski, dizajn je odličan i što se kućišta tiče, ostavlja utisak dosta skupljeg modela. Hardver je očekivan za ovaj cenovni rang, kamera je možda mogla da bude malo bolja u noćnim uslovima, ali je zato tu baterija koja je prosto sjajna.



Za cenu od 200 evra, nudi zaista mnogo i teško da će biti razočaranih kupaca. Veliki plus je i čist Android sa redovnim ažuriranjima, a po obećanju kompanije, Android Oreo stiže do kraja godine.

Za 50 evra više, dostupna je Nokia 6, a koliko je bolja videćemo nakon detaljnog testiranja.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    Uuu jako lepo izgleda, steta sto specifikacije nisu malo jace


  2. Pedja kaže,

    Bas sam srecan sto se Nokia vratila, ali cekamo pravi flagship. Doduse Nokia 8 nije losa.


  3. Анониман kaže,

    Super je recenzija, jedva čekam nokiu 6


  4. Анониман kaže,

    Kako radi Fifa na ovom telefonu?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.