Recenzija: Nokia 8


Iako Nokia 8 za kompaniju nije flagship model, činjenica je da se radi o uređaju koji bi to, ako se gleda po specifikacijama, bez problema mogao da bude.

Cena u Srbiji trenutno nije poznata, kao ni datum početka prodaje, ali se očekuje da će biti oko 600 evra.

Zahvaljujući super cool ljudima koji rade za Nokiju u Srbiji, ekskluzivno smo dobili priliku da prvi u Srbiji, a možda i na Balkanu, testiramo ovaj odlični uređaj. Kakvi su naši utisci, pročitaje u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5.3″ IPS LCD 1440 x 2560, 554 ppi, Gorilla Glass 5
- SoC: Snapdragon 835
- CPU: Octa-core (4x2.5 GHz Kryo & 4x1.8 GHz Kryo)
- GPU: Adreno 540
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, NFC, 4G
- Kamera: Dvostruka 13 MP, f/2.0, Carl Zeiss optika, OIS, dvotonski LED blic, 2160p@30fps, 1080p@30fp
- Prednja kamera: 13 MP, f/2.0, 2160p
- Baterija: 3090 mAh
- Operativni sistem: Android 7.1.1 Nougat

Plus
- Odličan dizajn i kvalitet izrade
- Odličan hardver i performanse
- Odličan ekran
- Autonomija baterije i brzo punjenje
- Čist Android

Minus
- Kamera je mogla da bude bolja
- Bez jedinstvenih karakteristika
- Nije vodootporan

Dizajn i kućište

HMD Global, novi vlasnik Nokia brenda, odlučio je da zadrži ono po čemu je Nokia nekada bila poznata, a to je lep izgled kučišta i kvalitetna izrada istog. Već smo i na jeftinijem modelu, Nokiji 5, videli da kvalitet kićišta ostaje, uprkos niskoj ceni uređaja.

Nokia 8 dolazi sa alimunijumskim kućištem, a kao što znamo, signal ne može da prođe kroz aluminijum. Nokia je ovde antenske linije sakrila na gornju i donju ivicu uređaja, tako da su gotovo neprimetne. Takođe, ukoliko vam uređaj ispadne, plastika će bi trebala da bolje apsorbuje udarac. Ergonomija uređaja je odlična, sjajno leži u ruci, a ono što je najbitnije, zbog oblika i kosih ivica gotovo je nemoguće da vam ispadne iz ruke u svakodnevnom korišćenju.

Što se tiče izgleda, Noka 8 je telefon sa verovatno najlepši telefon sa Nokia potpisom do sada. Dolazi u 4 zanimljive boje, od kojih je sivi koji je nama bio na testu možda najmanje interesantan. Sjajni plavi model je deftinitivno najinteresenatniji, ali ovde imamo izuzetno lep mat finiš koji mnogi cene. Taj sjano plavi više "sija" i definitivno će više privlačiti poglede ljudi u okolini, tako da ako vam je izgled presudan, a pritom ste dosta pažljivi da ne oštetite uređaj jako brzo, onda je taj model za vas.



Prednja strana uređaja ima, za današnje pojmove dizajna vrlo veliki prazan prostor iznad i ispod ekrana, u rangu sa HTC U11 smartfonom. Na gordnjem delu smeštena je slušalica, set senzora i kamera. Na donjem imamo 3 kapacitivne tipke, u sredini je home koja je fizički označena i ima integrisan senzor otisaka prstiju, dok su levo i desno back i multitasking koji su dodatno osvetljeni što je posebno pohvalno.



Tipka za uključivanje ekrana i dvostruka za kontrolu glasnoće su sa možda malo previsoko pozicionirane, ali su vrlo kvalitetno izrađene i imaju čvrst i jasan hod.

Na zadnjoj strani imamo dodatni mikrofon i modul dvostruke kamere sa senzorom, dual LED blicem i ZEISS potpisom. Ovaj modul je malo ispupčen u odnosu na ostatak kućišta, ali ne puno, tako da nema problema sa klackanjem telefona dok uređaj stoji na stolu i recimo pišemo poruku. Ispod se nalazi Nokia logo koji je ugraviran i ima visok sjaj.

Nokia 8 nije vodootporna kao što je to većina skupljih telefona danas, ali je barem otporna na prskanje, odnosno poseduje IP54 sertifikat. To praktično znači da ako malo pokisne, voda verovatno neće proći u unutrašnjost uređaja, ali svakako se ne preporučuje kvašenje.

Ekran

Nokia 8 dolazi sa ekranom dijagonale 5,3″ inča izrađenim u IPS LCD tehnologiji. Rezolucija panela je 1440 x 2560px, što dovodi do visokih 554 piksela po inču. Kao zaštita, preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 5 zaštitno staklo, koje bi trebalo da sačuva ekran od ogrebotina i blažih udaraca.

Iskreni da budemo, QHD rezolucija čak nije ni bila neophodna za ovu veličinu. Odlično je što je ima, i to će posevno ceniti zaljubljenici u VR, ali ne postoji neka bitna razlika u odnosu na FullHD.

Ugrađeni LCD ima osvetljenje od čak 700 nita, što bi trebalo da bude dovoljno za odličan prikaz i tokom najvećeg sunca. Verovatno zato boje nekada izgledaju nešto svetlije i hladnije (da ne kažemo ispranije) nego na drugim telefonima.



U svakom slučaju, radi se o više nego odličnom ekranu, ali postoji mali žal za AMOLED-om koji je Nokia nekada koristila u doba Windows Phone-a. I sada imamo Glance screen (ono što inače zovemo Always On ekran) koji donosi sat i notifikacije na zaključanom ekranu, ali bi to sve dosta bolje izgledalo sa AMOLED-om.

Hardver i perfromanse

Oko hardvera ne treba trošiti puno reči. Nokia je izabrala najjači trenutno dostupni procesor - Snapdragon 835, koji u kombinaciji sa 4 GB RAM-a postiže sjajne rezultate. Interna memorija je 64 GB, što je i više nego dovoljno, ali ako i nije, lako je proširivo microSD karticama do 256 GB. Inače, postoji i verzija sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, ali ona verovatno neće biti dostupna na ovim prostorima.

Inače, osmojezgreni Snapdragon 835 zasniva se na četiri 2.5 GHz Kryo jezgra za zahtevne potrebe i četiri jezgra na taktu 1.8 GHz Kryo, kada uređaj nije preterano opterećen. Tu je i grafički koprocesor Adreno 540, koji takođe važi za jednog od najboljih u svom poslu. Sve, čak i najzahtevnije 3D igrice sjajno rade na ovom uređaju. Nije primetan pad performansi čak ni pri multitaskingu dve aplikacije koje prave veliku potrošnju.

Jednostavno, Nokia je ovde izabrala sjajnu hardversku konstrukciju sa kojom ćete sigurno biti mirni duži period.

Povezivanje

Nokia je uvek imala sjajan prijem signala, čak i u predelima gde su drugi telefoni imali problema. Ista situacija je i sada, prijem svih vrsta signala je odličan i bez greške. Tu su standardno WiFi, A-GPS, Bluetooth u verziji 5.0 i NFC. Što se tiče žičanog povezivanja, konačno imamo USB-C na novim Nokijama.

Jedina stvar koja ostaje nejasna jeste izostanak FM radio prijemnika. Drugi telefoni sa istim procesorom (LG V30, Asus ZenFone 4 Pro..) ga imaju, pa se nadamo da će ga i Nokia omogućiti nekim sledećim ažuriranjem.

Spomenimo ovde i zvuk. 3,5 mm slušalice koje dobijate uz telefon su jedne od kvalitetnijih koje dobijate uz telefon. Zvučnici su prilično glasni i zvuk je dosta čist, a poboljšanje je prisutno sa Nokia OZO Audio sistemom.

Softver i interfejs

Znate da uvek volimo rasterećen i čist Android, ali evo kada ga dobijemo na jednom skupljem uređaju, nekako nam nedostaje funkcija. Dobiti čist Android na jeftinijim modelima je odlična stvar - rasterećenost i brzina, što je bitno kupcima koji ne žele da izbace puno novca iz džepa. Na skupljim uređajima, hardverske mogućnosti su manje ograničene, pa je moguće izesti puno trikova.

Nemojte pogrešno da nas razumete, čist Android je u svakom slučaju odličan, ali ovde jednostavno nedostaje funkcija. Nokia 8 se ne razlikuje od ultra-jeftine Nokije 5.



Ovde bi voleli da vidimo aplikacije koje mogu da iskoriste punu hardversku snagu. Dakle, zadržati čist Android, ali mu dodati razne funkcije kroz premium aplikacije kao što je to uradio HTC. Gotovo za sve možete danas naći aplikaciju na Google Play-u, ali bi bilo dobro da postoje neke sistemske koje bi donosile neke promene.

Softver je dosta stabilan i fluidan i nema nikakvih problema u radu. Ono što je najbitnije - redovno je ažuriran. Trenutno imamo Anodroid 7.1.1, a do kraja godine najavljen je i 8.0 Oreo. Potpuno je izvesno da stigne pre na Nokiju 8 nego na Galaxy S8 ili HTC U11.

Kamera

Nokia je uvek bila poznata po kvalitetnim kamerama i čestom korišćenju Carl Zeiss optike. Mnogi se verovatno sećaju Lumia 1020 i Nokia 808 PureView modela, čije kamere i dalje važe za jedne od najboljih na tržištu. Te kamere imale su 41 MP, ali se vremenom trend gruvanja što većeg broja piksela smanjio. Tako Nokia 8 ima dve 13 MP kamere, jednu kolor, a drugu monohromatsku, odnosno crno-belu.

Zadatak dodatne monohromatske kamere jeste da obezbedi bolje osvetljene fotografije u uslovima lošeg osvetljenja. Takođe, moguće je snimiti i samo standardnu crno-belu fotografiju. Od dodatnih trikova, treba spomenuti Dual režim, koji omogućava da snimate i sa prednjom i sa zadnjom kamerom u isto vreme, a takvi snimci biće podeljeni na pola. Takođe tu je i Bokeh, odnosno efekat zamućenih ivica koji je solidan.



Interfejs kamere je izuzetno jednostavan i siromašan opcijama. Naprednih opcija, pre svega naprednih podešavanja i nema puno, moguće je podesiti fokus, balans bele i osvetljenje. Podešavanja za ISO i brzinu okidača, na primer, ne postoje. Jasno je da većina uglavnom koristi default podešavanja, ali ne raduje nas činjenica da je aplikacija kamere siromašnija opcijama od Lumia Camera aplikacije koju smo nekada imali. S jedne strane, ta jednostavnost je dobra, ali bilo bi mnogo bolje da postoje ručna podešavanja kao i neki preseti. Mlađim korisnicima će se verovatno svideti mogućnost direktnog video streama na Facebook ili YoutTube iz aplikacije kamere.

Što se tiče kvaliteta, on je solidan. Ne može se baš meriti sa flagship modelima poput Galaxy-ja S8 ili HTC-a U11. Kvalitet snimaka je dosta dobar, ali u nekim situacijama deluje kao da nedostaje malo softverske obrade. Video snimci su dosta dobri i kvalitetni, omogućeno je 4K snimanje, a 1080p je moguće snimati samo u 30 fps. Iz nekog razloga 60 fps nije dostupan, ali nadamo se da će to uskoro biti ispravljeno. Optička stabilizacija dobro obavlja svoj posao, ali opet ne toliko kao što je to na ostalim flagship modelima. Dnevni snimci su lepi kao i uvek, dok su noćni solidni i u nekim situacijama nedostaje malo oštrine.

Dnevni snimci prednjom kamerom su odlični, dok su noćni dosta dobri i suštinski bolji od većine drugih telefona.

Uglavnom, nadamo se da će Nokia unaprediti softver kamere jer je evidentno da trenutni nije baš najbolji. Ubacivanje neke naprednije aplikacije definitivno bi mnogo poboljšalo stvari, pre svega zato što je senzor kamere dosta dobar. Ne smemo da zaboravimo da postoji Nokia OZO Audio tehnologija, koja snima zvuk i reprodukuje ga u 360 stepeni. Ova tehnologija koristi tri mikrofona i trebala bi da omogući perfektan zvuk, ali neko veliko poboljšanje u odnosu na ostale uređaje i nismo primetili.



Baterija

Kapacitet baterije od preko 3000 mAh nije nikakva nosvost, posebno na flagship modelima. Nokia se odlučila da ugradi bateriju kapaciteta 3090 mAh što će biti i više nego dovoljno.

QHD ekran je veliki potrošač, ali tu je štedljivi Snapdragon 835 procesor. Autonomija baterije je prosečna, što znači da uz intenzivnu upotrebu imamo standardni ciklus punjenja tokom noći. Dakle, baterija nije ni preterano dobra ni loša, ali sigurno smo da će većina biti zadovoljna.

Uređaj se napaja preko USB-C porta, a odlična stvar je što je omogućeno brzo punjenje Quick Charge 3.0 tehnologijom. To znači da brzinski možete dopuniti telefon ukoliko vam ponestane baterije pred noćni izlazak. Bežično punjenje ipak nije omogućeno.

Utisak

Microsoft je preuzimanjem Windows telefonima upropastio i sebe i Nokiju, ali i druge proizvođače. Istina, Nokia telefoni su imali sjajan kvalitet, ali je softver bio loš, što je na kraju priznao i Microsoft koji je sve vreme favorizovao Nokiju, zbog čega su se ostali proizvođači povlačili iz Windows Phone priče. Iako je ta priča poslovno gotova, stvarnost je nešto drugačija. Nokia je izgubila jako mnogo vremena i uništila svoju prodaju, a većina ljudi, barem iz našeg okruženja, i dalje Nokia brend vezuje za Windows, ne znajući da su to sada Android telefoni.



Novi vlasnik, HMD Global, imaće jako puno posla da vrati stare zaljubljenike u Nokia brend i približi ga korisnicima. Nokije 3, 5 i 6 su zaista odlični telefoni i po mnogima najbolji u svojim cenovnim rangovima. Nokia 8 nudi sve što i većina flagship modela drugih kompanija, uz neke kompromise i razumniju cenu. Tako na primer nećete imati futuristički izgled kao što to imaju Galaxy S8 ili LG G6, ali očigledno je to ostavljeno za budući flagship - Nokia 9 smartphone koji se isčekuje i nije poznato da li stiže ove ili početkom sledeće godine.

Nokia 8 nudi puno odličnih karakteristika poput jednog od najsnažnijih čipseta, dual kamere sa Zeiss optikom i QHD ekrana sjajne veličine i kvaliteta, ali u poređenju sa velikom konkurencijom trenutno ne nudi nešto jedinstveno. Cena u Srbiji kao i početak prodaje trenutno nisu poznati, ali očekuje se da će biti oko 600 evra. Sa visokom cenom, Nokia 8 je odličan telefon, ali je i dalje nije sjajan.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Koliko kida ovaj telefon a nisam ni znao da postoji


  2. milan kaže,

    kida telefon, bas tako nesto sam trazio
    kada se ocekuje prodaja kod nas?


  3. Zlatko kaže,

    Ne shvatam poentu ovog telefona, trebali su da uloze u bolji dizan i neke dobre funkcije i onda predstave. Ovo se vidi da je napravljeno na silu cisto da bude kao eto postojimo


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.