Ubili su reach: Facebook testira uklanjanje neplaćenog sadržaja sa News Feed-a


Izdavači i novinske kuće u nekoliko su zemalja primetili da im je organski doseg (reach) na Facebook-u značajno pao proteklih nekoliko dana. Slovačke novine Dennik N ceo slučaj su dodatno odlučile istražiti pa su došle do zanimljivih podataka o tome što je uzrokovalo nikad veći pad čitanosti njihovih objava na Facebook-u.

Naime, ova društvena mreža počela je da testira "pročišćeni" News Feed koji bi korisnicima prikazivao, uz uobičajene objave njihovih prijatelja, samo sponzorisane objave svih ostalih stranica. Time je gotovo pa onemogućeno da se neka redovna objava Facebook stranice, za koju nije plaćen "boost", probije do većeg broja čitalaca. Testiranje ove opcije Facebook sprovodi kako u Slovačkoj, tako i u Boliviji, Šri Lanci, Guatemali, Kambodži i Srbiji.

Sve objave koje su na ovaj način izostavljene iz redovnog prikazivanja na News Feedu moguće je pronaći na alternativnom, Explore Feedu, koji je označen ikonom rakete i koji je potrebno posebno odabrati. Mali izdavači su, očekivano, besni zbog ovakve Facebook-ove gramzive politike u kojoj samo oni veliki, koji imaju dovoljno novca da "boostuju" sve objave mogu naći put do publike. Onima koji ne sponzorišu svoje objave u sklopu ovog testiranja doseg je smanjen i za tri četvrtine, svedoče izdavači.

Iz društvene mreže potvrdili su da se radi samo o testiranju na ograničenom regionalnom područiju, ali ne navode koliko bi ono moglo potrajati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.