Chicago predlaže astronomske kazne za pešake koji gledaju u telefon


Nedavno je u američkoj saveznoj državi Havaji na snagu stupila lokalna uredba prema kojoj, u tamošnjem glavnom gradu, pešaci mogu biti kažnjeni ako ulicom hodaju gledajući u telefon. Na ulicama Honolulua godišnje oko hiljadu ljudi biva povređeno zbog nepažljivog prelaženja ulice, a najveći uzrok nepažnje upravo su elektronski uređaji koji zaokupljaju pažnju pešaka.

Kazne na Havajima kreću se od 15 do 99 dolara, zavisno od toga koliko puta je isti građanin uhvaćen u prekršaju. Sada sličnu uredbu žele uvesti i u Chicagu, no tamošnji vlastodršci predlažu i daleko veće kazne za ovakav prestup.

Predlog odredbe glasi: "Nitko ne sme prelaziti ulicu ili autoput koristeći mobilni elektronski uređaj tako da mu odvraća vizuelnu pažnju". U ovu definiciju mobilnih uređaja ubrajaju se svi prenosni elektronski uređaji koji imaju mogućnost ostvarivanja bežične komunikacije ili služe za zabavu. Stoga – zabranjeno bi bilo igranje na prenosnim konzolama, čitanje notifikacija na pametnim satovima i slično.

Kazne za takvo neoprezno ponašanje u Chicagu bile bi prilično visoke. Za prvi prekršaj naplaćivala bi se kazna od 90 dolara, dok bi u slučaju ponavljanja prekršaja ona mogla biti u iznosu čak do 500 dolara. Za sada je tek reč o predlogu koji se nalazi u proceduri kod nadležnih gradskih tela.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.