Google koristi Swift, Apple-ov programski jezik

Razvoj Google-ovog još uvek poprilično zagonetnog eksperimentalnog operativnog sistema Google Fuchsia kreće se u vrlo zanimljivom smeru.

U postu na svom službenom Twitter profilu Chris Lattner, sada zaposleni Google-a, a od pre poznat kao autor programskog jezika Swift objavio je ekskluzivnu vest kako Google radi na integraciji upravo toga Apple-ovog programskog jezika u svoje sisteme (konkretno upravo u spomenuti Fuchsia OS).

Google zapravo radi na sopstvenoj radnoj kopiji odnosno forku Swift-a koju će moći izmenjivati. Jedan od Google-ovih developera na Twitter-u se već pohvalio sa "pull requestom" na službeni Swift repozitorijum. Reč je o Zacu Bowlingu, koji je već u prošlosti pomogao u dodavanju podrške za programski jezik Objective-C unutar Android-a.

Što se tiče Fuchsia OS-a, reč je o Google-ovom eksperimentalnom operativnom sistemu napisanom u C-i i C++, s dodatkom Darta za službeni Flutter UI te podrškom za mnogobrojne programske jezike kao što su Go, Rust, Python i po sada konačno i Apple-ov Swift.

Postoje nagađanja da će Fuchsia OS u budućnosti predstavljati platformu sa podrškom za veliki broj programskih jezika (programeri će moći odabrati svoj omiljeni) te će se onda uz razvoj aplikacije u odabranom jeziku moći razviti i pripadajući interrfejs prilagođen određenoj platformi zahvaljujući dostupnim alatima (za Android, iOS, Windows, Linux, web i samu Fuchsia OS).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.