HDMI 2.1 donosi podršku za 10K rezoluciju


Iako je novi standard HDMI 2.1 najavljen još tokom ovogodišnjeg CES-a, organizacija HDMI Licensing je tek sada službeno predstavila taj standard, odnosno neke njegove funkcije.

Jedna od ključnih funkcija novog standarda je propusnost od 48 Gb/s, što je puno više u odnosu na standard HDMI 2.0 sa propusnošću od 18 Gb/s i HDMI 1.4 standard sa propusnošću od 10,2 Gb/s. Da je HDMI 2.1 dizajniran sa mišlju na budućnost dokazuje podrška za 10K rezoluciju odnosno za rezoluciju od 10240 × 4320 piksela za koju za sada manjka i uređaja i sadržaja.

Podržan je i 4K video sadržaj sa maksimalno 120 sličica u sekundi te 8K video sadržaj pri maksimalno 60 sličica u sekundi. Podržan je dinamički raspon (HDR), chroma subsampling, tehnologija Variable Refresh Rate nastala je po uzoru na AMD-ov FreeSync i Nvidijin G-Sync, i Quick Frame Transport tehnologija koja će smanjiti latenciju.

HDMI 2.1 uz novu funkciju Display Stream Compression omogućava i prelazak postavljane granice od 48 Gb/s te dostizanje čak 128 Gb/s za 8K video sadržaj pri 120 sličica u sekundi. Unapređena Audio Return Channel (eARC) komponenta sada pruža podrška za 7.1 nekompresovani zvuk te Dolby Atmos i DTS:X sisteme.

Uređaje koji podržavaju ovaj standard i odgovarajuće kablove ipak ne treba očekivati tako skoro (testne specifikacije za HDMI 2.1 biće objavljene u razdoblju između prvog i trećeg kvartala sledeće godine). Za očekivati je da će biti zadržana kompatibilnost sa postojećim HDMI standardima, ali da će za puno iskorišćavanje svih prednosti koje nudi HDMI 2.1 biti potrebno posedovati nove uređaje i kablove.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.