Recenzija: Apple iPhone 8


Možda ste primetili, možda i niste, ali proizvođači jedan te isti dizajn ne koriste više od dve godine za redom. Ali, Apple ne mari puno za to, pa evo četvrtu godinu imamo identičan dizajn.

Iako izgledom identičan, neke stvari su se ipak promenile. Novi iPhone sada ima staklenu poleđinu, što je eliminisalo potrebu za plastičnim antenskim trakicama kroz koje bi prošao signal. Nekima se ova promena sviđa jer telefon izgleda luksuznije, neki žale za aluminijumom jer je iPhone bio poznat po jakoj izdržljivosti prilikom padova.

Baš zbog malih promena mnogi su se pitali zašto ovaj telefon nije 7s, ali s obzirom da se "s" oznaka odnosi na uređaje potpuno identičnog dizajna, a ovde imamo izmenu u vidu stakla, Apple se odlučio za iPhone 8.

Ukoliko ste ranije iPhone modele nosili u maskici a to planirate da učinitie i sa ovim, verovatno niko neće primetiti da imate novi telefon.

Mnogi misle da bi ovaj model trebalo zaobići jer je iPhone X glavna zvezda, ali mi se ne bismo složili jer dele mnogo istih stvari, uz ovde razumniju cenu. Šta to novo donosi iPhone 8 pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 4,7” IPS LCD 1334 x 750 px, 326 ppi gustoća
- SoC: Apple A11 Bionic
- CPU: 2x Monsoon + 4x Mistral
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 64 GB / 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Galileo, Glonass, Bluetooth 5.0, Lightning, 4G LTE
- Kamera: 12 MP f/1.8 28 mm, PDAF, OIS, 4K 60 fps
- Prednja kamera: 7 MP f/2.2 HDR
- Baterija: 1821 mAh
- Operativni sistem: iOS 11

Plus
- Odličan kvalitet izrade
- Vrhunski ekran
- Hardver i performanse
- Stereo zvuk
- Vrhunska kamera (4k 60 fps, FHD 240 fps)


Minus
- Zastareli dizajn
- Nema 3.5mm audio jack
- Za brzo i bežično punjenje potrebno je kupiti punjač

Dizajn i kućište

Za izgled telefona može se bez problema reći da je možda i previše recikliran, a pritom se ne radi o nekom jeftinjaku, nego jednom od najskupljih uređaja na tržištu. Ali, ipak se tu ne završava cela priča.

iPhone 8 dolazi sa staklenom poleđinom koja izgleda sjajno. Sa zadnje strane, telefon izgleda mnogo drugačije. Prošlogodišnja Jet Black boja ipak se ne može meriti sa sjajem koji donosi staklo. Tako iPhone 8 izgleda mnogo atraktivnije i lepše u odnosu na sve one u prethodnim godinama. Istina, prednost u izgledu dovela je do toga da iPhone 8 postane krhkiji, odnosno da je opasnost od loma dosta povećana.

Po nekim drop testovima, poleđinsko staklo na iPhone-u 8 nije baš tako lako slomiti. S obzirom da su maskice na telefonima polpularnije nego ikada, i da će većina budućih vlasnika ovog uređaja odmah da kupi barem jednu, servisi neće imati puno posla. Kad smo već kod maskica, i one stare sa iPhone-a 7 su kompatibilne.

Možda ćete prvih par dana biti u strahu od lomljenja stakla i gledaćete da što pre kupite neku masku, ali verujte da nema potrebe. iPhone 8 nije ništa drugačiji od ostalih staklenih telefona, podjednako je osetljiv kao i Galaxy S8/ S8+, Note8, LG G6, Honor 9...



Gledano sa prednje strane, iPhone 8 je isti kao prethodnici do te mere da razliku bukvalno nećete primetiti. To ipak ima i svojih dobrih strana jer iPhone 8 je izuzetno praktičan osobama sa manjim šakama, a svaka ivica je odlično zaobljena da ergonomski sjajno leži u ruci.

Malu promenu doživela je i home tipka koja je sada nežnija, odnosno sa blažim ivicama. Takođe, i njen vibro motor je sada malo bolji, što generalno nećete primetiti dok ne krenete da upoređujete.

Zbog staklene poleđine, sada je omogućeno i bežično punjenje. Iako je ono na telefonima prisutno već godinama, činjenica je da nije nešto preterano popularno. Ako neko tu tehnologiju može da učini bolje prihvaćenom, to je svakako Apple.

I ovaj iPhone dolazi bez 3,5 mm audio jacka, za šta još uvek ne možemo da pronađemo pravi razlog koji bi nas zadovoljio. Stereo zvučnici su zadržani, što je pohvalno, a bilo bi stvarno strašno da ih jedan ovako skup uređaj nema.

Ekran

Apple je jedini proizvođač koji na svojim najskupljim modelima i dalje ne koristi FullHD ili neku veću rezoluciju. Tako iPhone 8 dolazi sa istom rezolucijom kao i njegovi 4,7-inčni prethodnici. Gledajući specifikaciju na papiru, imamo identični IPS Retina ekran rezolucije 750x1334px sa 326 ppi.

Ipak, situacija u praksi je sasvim drugačija. Pored toga što je rezolucija odlična za jako oštar i lep prikaz, Apple je tokom godina radio na poboljšanju kvaliteta IPS ekrana. Tako je ekran sada lepši nego pre. Iako je razlika u odnosu na iPhone 7 minimalna, Apple je ovom modelu dodao jedan trik.



Najveća novost je tzv. True Tone opcija. Ovakvu funkciju već godinama viđamo u raznim Android uređajima, a ona nije ništa drugo, nego prilagpđavanje prikaza tona boja, zavisno od ambijenta u kome se nalazite. Na primer, ako se nalazite u unutrašnjem prostoru s puno sijalica, bela boja na ekranu bi se mogla učiti plavkastom, stoga će iPhone automatski blago požuteti ekran, kako bi se vama bela, opet činila potpuno beom. U nekim slučajevima ekran je iritantno vukao na žuto, ali srećom vrlo lako je moguće isključiti tu opciju.

Sve u svemu, ekran iPhone-a 8 je odličan. Ne može se meriti sa AMOLED-om na iPhone X ili bilo kom drugom telefonu, ali je činjenica da se radi o verovatno najboljem IPS panelu.

Hardver i performanse

Taman kada pomislite da je apsolutno sve isto kao na prethodniku, Apple vas iznenadi. Iako je isto 2 GB RAM-a, procesor je u potpunosti nov. U pitanju je Apple-ov A11 Bionic procesor. Oznaka Bionic verovatno sugeriše na određenu nadmoć i korišćenje neke vrste veštačke inteligencije, tokom testa smo čak i doživeli tu nadmoć u odnosu na sve ostale procesore.

A11 Bionic je šesterojezgreni procesor sa dva jača Monsoon jezgra koja kucaju na taktu od 2,1 GHz i još četiri slabija, odnosno štedljivija Mistral jezgra, za koje takt nije poznat, ali on nije toliko bitan.

Ovaj procesor je, u kombinaciji sa odličnim softverom, na testu bukvalno počistio konkurenciju. Osim toga što je nadmašio sve u sintetičkim benchmark rezultatima (a znamo oni nisu uvek merodavni), i u realnom korišćenju viljivo je da je dosta brži. Ipak, prilikom jako velikog opterećenja koje duže traje, procesor zna da se zagreje i da se takt smanji.

Mnogi će komentarisati da toliku snagu procesora ne može da povuče nijedna popularna aplikacija. To jeste tačno, ali ova snaga omogućava neke stvari koje ranije ipak nismo mogli.

Najočitija je u mogućnosti snimanja 4K videa u 60 fps-a i FullHD videa u 240 fps-a. Poređenja radi, ni najnoviji Note8 nema takvu mogućnost, a Sony je izveo svašta da bi postigao onih famoznih 960 fps-a, ali tek na delić sekunde.

Procesor je još moguće opteretiti raznim AR aplikacijama za proširenu stvarnost. Jedna od njih je i IKEA aplikacija koja omogućava smeštanje nameštaja u prostoru, pa tako možete proveriti da li recimo neka stolica ili kauč staju u vašu sobu. Naravno, tu je još gomila drugih aplikacija, a ono što moramo da primetimo da tokom testa nismo imali problema ni sa onim najzahtevnijim. U svakom trenutku sve je radilo odlično i baš onako kako se očekivalo.

Iako telefoni danas dolaze i sa 8 GB RAM-a, ovde imamo tek 2 GB. Geledano ovako na papiru to je smešno, ali još smešnije je što se aplikacije brže otvaraju i zatvaraju nego na onima sa 4, 6 ili 8 GB. Za ovo je naravno zaslužna optimizacija iOS-a. Psihološki bolje bi bilo da imamo 3 GB RAM-a, naravno, ali u realnom korišćenju, verovatno još dugo nećete osetiti potrebu za više.

Što se interne memorije tiče, ona naravno nije proširiva, ali je odlično što kreće od 64 GB. Prošle godine je konačno otpisan 16 GB model i krenulo se od 32 GB. Ove godine je 64 GB zaista minimum za flagship modele. Naravno, ukoliko vam je to malo, postoji i model sa više memorije - 256 GB, što će mnogima možda biti i previše, ali ukoliko planirate da snimate dosta 4K videa u 60 fps-a, možete brzo i to da popunite.

Povezivanje

Kvalitet svih signala je bolji u odnosu na prethodnu generaciju. To najviše možemo zahvaliti ugradnji staklene poleđine, a tek onda eventualno jačim antenama.

Glasnoća slušalice je sasvim pristojna, iako bi mogla da bude i glasnija. Prostora za to ima čak i u vidu softverske nadogradnje, jer upravo je unutar slušalice skriven jedan od dva spoljna zvučnika. Glasniji su i kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu, ali ne toliko koliko možda očekujete. Nešto puniji zvuk se doduše lako primeti, i drago nam je da postoje proizvođači koji brinu i za kvalitet zvučnika.

Od bežičnog povezivanja tu su WiFi i Bluetooth 5.0, a za mobilnu mrežu tu je LTE Cat 12 sa maksimalnim brzinama 600/150 Mbps. Žično, tu je i dalje Lightning, za povezivanje sa računarom, punjenje i slušalice.

Spomenimo da slanje preko AirDrop-a sa telefona većinu vremena nije radilo (testirano na dva Mac računara), dok je primanje sadržaja uglavnom bilo kako treba. Problem se nije popravio ni nakon resetovanja mrežnih podešavanja, a ni sa iOS-om 11.2.

Softver

Isti iOS 11 dostupan je i za ranije generacije iPhone-a, tako da ste ga do sada verovatno već dobro upoznali.

O bugovima mogli ste da čitate na našem sajtu u mnogo navrata, a čak i ovaj najnoviji iOS 11.2 nije u potpunosti sređen. Jedan od najiritantnijih problema koje smo primetili jeste sa aplikacijom kamere koja bi nekada bila u potpunosti crna, nekada bi se prilikom pokretanja odmah i srušila. U nekim situacijama blic bi dao tek minimalno osvetljenje ili se uopšte ne bi aktivirao. Bilo je i nekih manjih problema sa folderima, ali činjenica je da će Apple sve ovo ispraviti jako brzo.

Izuzev tih sitnijih povremenih problema, iOS i dalje važi za najbolji i najstabilniji operativni sistem. Ostali smo pozitivno iznenađeni promenama koje su urađene, tako a je ovaj sistem sada brži, funkcionalniji i lepši nego ikad pre.

Mnogi su zamerali Apple-u da mali stepen personalizacije. Recimo, u kontrolnom centru niste mogli da podesite prečice koje želite. Sada je to omogućeno tako da bi svaki Android korisnik želeo isto. U njemu čak uz pomoć 3D touch tehnologije, možete podešavati jačinu blica, uključiti ili isključiti True Tone opciju, kontrolisati muziku ili recimo postaviti odbrojavanje na neke najčešće vremenske okvire. Ceo kontrolni centar je konačno moguće i složiti po sopstvenoj želji, kao i dodati ili ukloniti prečice.

iOS je konačno dobio i mogućnost nativnog snimanja ekrana, a prečicu možete postaviti u kontrolni centar kako bi vam uvek bila pri ruci. Kad smo već kod snimanja ekrana, treba napomenuti i da je sada vrlo lako moguće urediti screenshote, jednostavnim tapom na snimljeni screenshot u donjem levom uglu.

Velika promena odnosi se na nove notifikacije. Povlačenjem notifikacija sa vrha ekrana, vi zapravo navlačite zaključani ekran. Koliko god ovo apsurdno zvučalo, sve notifikacije su smeštene upravo i samo na zaključani ekran. Istina, imate i dalje bedževe, u vidu malog brojača obaveštenja u uglu ikone aplikacije, ali to nije rešenje. Tačnije, loše je rešenje jer i dalje zna da pogrešno broji. Isto tako, obaveštenja se ne grupišu nego su sva odvojena, pa recimo ako imate 5 e-mail poruka, 3 na WhatsApp-u i 2 na Viber-u, imaćete ukupno 10 notifikacija a ne 3.

Siri je takođe malo poboljšana pa je tako postala pametnija, ali i dalje nije toliko pametna da zna srpski jezik.

Manje-više sve aplikacije su redizajnirane, pa čak i AppStore koji ima drugačije grupe i redoslede. Neke stvari su i ostale kao srž iOS-a koju ne možete promeniti. Tako i dalje ikonice nije moguće razbacati po ekranu, pametno biranje nije podržano, sve fotografije smešta u jednu galeriju...

Naravno, kako smo živeli bez nekih stvari do sada, tako ćemo i sada. Prvi korak ka većoj personalazaciji, u vidu slobode uređivanja kontrolnog centra, Apple je već napravio, pa očekujemo da će neka nova ažuriranja srediti i ostatak liste.

I da, za prebacivanje muzike (ali i svega ostaloga) i dalje je tu iTunes, koji ni na Mac-u ne radi kako treba.

Kamera

Iako naizgled deluje da kamera nije napredovala u odnosu na prošlogodišnju pošto ima istih 12 MP sa istim f/1,8 otvorom blende, stvarnost nije baš takva. Apple je ovde integrisao potpuno novi senzor, iste veličine kao i prošle godine.

Interfejs kamere je ostao identičan kao prošle godine. Ostala je i nelogičnost da kada dodirnete na blic izbaci vam meni sa 3 opcije (automarski, uključeno i isključeno) umesto da odmah menja. Promena rezolucije i dalje je zakopana u podešavanjima, odakle iz inerfejsa kamere, naravno, nemate prečicu.



Ručne kontrole za snimanje fotografija možete dobiti samo uz pomoć neke dodatne aplikacije, a isto važi i za snimanje videa.

Kada smo sve što nas je nervirali rekli, možemo da kažemo još samo jedno - kamera iPhone-a 8 je prosto fantastična. Najbolje fotografije ćete čak dobiti ukoliko baš ništa ne dirate, što znači da je automatski mod napravljen do te mere odlično da mu više ništa ne treba.

Ono što najviše fascinira je sam video. Snimak sa 240 sličica u sekundi u FullHD rezoluciji do pre samo par meseci ste mogli dobiti jedino uz pomoć (polu)profesionalne opreme. Danas ga doduše možete dobiti i s GoPro kamericom, a sada i sa iPhone-om. Uz to, video se snima u maksimalnoj 4k rezoluciji u čak 60 fps-a. Za sve ovo je najviše zaslužan novi A11 SoC, koji ovde u praktičnoj primeni pokazuje zašto je dobro imati viška snage. Takođe, 4K video nije ograničen na 6 ili 10 minuta kao što je to slučaj na većini Android uređaja, već je ograničen samo količinom dostupne memorije.

U svakom slučaju, ostali smo oduševljeni mogućnostima kamere iPhone-a 8. Šteta što se i u najmanjem modelu nije našlo mesta za dodatnu kameru, ali očigledno da se moralo ostaviti prostora za veći i specijalni X model.

Treba napomenuti da ovaj iPhone nema mogućnosti snimanja u portretnom načinu, kako ni sa zadnjom, tako niti sa prednjom kamerom. To znači da ćete morati da se opredelite za veći model ili za iPhone X.

Vrlo je zanimljiva primena slow syc flash tehnologije. Ukratko, morate imati vrlo mirnu ruku kako biste blicem uhvatili objekat koji fotografišete. U tom slučaju, približno jednako će biti osvetljena i pozadina i objekt/subjekat. Zgodno, vrlo korisno ako koristite neki mini stativ.

U svakom slučaju, i fotografije i video snimci ispadaju odlično sa ovom kamerom, kako danju tako i noću.

Što se tiče selfija prednjom kamerom, oni nisu puno napredovali i dalje su na jako visokom nivou i u rangu sa ostalim flagship modelima, ali ništa više od toga.

Obratite samo pažnju na način čuvanja fotografija fotografija i videa. U podešavanjima ponuđena su dva načina "High Efficiency" i "Most Compatible". Prvi način čuva fotografije u HEIF a video u HEVC formatima, dok je drugi standardni JPEG odnosno H.264. Čak iako izaberete drugi način, 4K video u 60 FPS i 1080p video u 240 fps će se čuvati u prvom, odnosno HEVC-u. Prilikom slanja ili prebacivanja HEIF/HEVC sadržaja dolazi do konverzije, ali moramo da napomenemo da smo imali jako velikih problema, odnosno da je proces dugo trajao i da su mnogi sadržaji ostali nekonvertovani sa prijavljenim greškama (prilikom sihronizacije na Mac računar). Zato preporučujemo da koristite Most Compatible opciju, posebno zato što se prilikom uploada na cloude poput Google Drive-a konverzija ne vrši pa na drugim uređajima koji ne podržavaju ove formate možete imati potpuno beskorisne fajlove.



Baterija

U svetu Android-a kada bi vam neko rekao da uređaj ima bateriju od 1821 mAh verovatno biste se uhvatili za glavu i počeli da paničite. Ako bi vam rekli i da je prethodnik imao veću bateriju (1960 mAh) verovatno više nikada ne bi pogledali iPhone 8.

Ne znamo šta tačno Apple radi, ali njihova optimizacija sistema je svakom novom verzijom iOS-a sve bolja. Bez problema će i oni najzahtevniji izvući jedan dan korišćenja.

Da bude još zanimljivije, ako sa 50% baterije ujutru izađete iz kuće, a pritom niste baš preterano zahtevni, uveče ćete imati oko 10%.

Apple je ovim modelom napravio jednu prekretnicu. iPhone 8 ima podržava brzo i bežično punjenje. To zvuči sjajno, ali moramo odmah da vas razočaramo - u prodajnom pakovanju isporučuje se samo stari, spori, punjač.



Možete kupiti bilo koji Qualcomm Quick Charge 3.0 sertifikovani punjač, za oko 1.500 dinara, ili Apple-ov originalni za oko 50 evra. Imajte na umu da je Apple-ov punjač sa USB-C izlazom primarno namenjen za MacBook računare, tako da će biti potrebno kupiti i poseban adapter ili kabal za oko 20 evra. Naš savet je uzeti Qualcomm-ov punjač i iskoristiti priloženi kabal iz pakovanja, ukoliko već nemate jedan takav punjač kod kuće.

Godinama su Google i Samsung pokušavali da popularizuju bežično punjenje ali nije ima baš pošlo za rukom. Sada je krenuo i Apple, a ako neko može da progura nešto na tržište to su svakako oni.

Veliko iznenađenje je već rašireni standard Qi charge, kojeg je Apple odabrao za svoje iPhone, a što je još jedan korak bliže ka standardizaciji punjača. Moguće da ćemo uskoro svi imati nekoliko bežičnih punjača, za punjenje bilo kojeg smartfona. Uz vrlo nisku cenu takvih punjača, isti bi se mogli pojaviti čak i u vašem lokalnom kafiću.

Utisak

Ukoliko ste mislili da otpišete iPhone 8 tek tako, jako ćete se pokajati. Možda ne donosi najmoderniji izgled, ali sigurno je da se radi o jednom od najboljih telefona današnjice. Smartfoni se danas dosta menjaju, a ukoliko vam novi trendovi, posebno ovi sa smanjivanjem okvira oko ekrana ne odgovaraju, iPhone 8 (ili 8 Plus kao veći) mogu da budu sjajno rešenje.

iPhone 8 ima najjači procesor na tržištu, isti onaj koji ima i iPhone X. Možda trenutno ne možete da shvatite šta raditi sa tolikom snagom, ali vremenom će aplikacije i igrice postati sve zahtevnije. Mnoge dobre aplikacije možda vaš uređaj neće moći da podrži. Baš kao što bi i kamera iPhone-a 7 mogla da snima 4K u 60 fps, ali procesor ugrađen u taj telefon to ne dozvoljava, dok je ove A11 dovoljno jak i za tako zahtevne operacije.

Uzevši sve ovo u obzir, na iPhone-u 8 vam može faliti samo dodatna kamera, za sve one umetničke portrete. Ali kupiti skuplji model samo zbog nekoliko portreta, stvarno nema smisla. Pogotovo jer je osnovna kamera identična u sva tri modela, a videli ste i sami da je fantastična.



iPhone možete ili da volite ili da mrzite. Sem zastarelog dizajna, koji će se nekima i svideti, iPhone 8 nema nekih bitnih mana. Najjači procesor, vrhunska kamera i sjajno trajanje baterije, uz fluidni i brzi iOS (doduše, treba mu par ispravki), definitivno čine ovaj telefon odličnim i ne smete ga otpisti tek tako, iako je iPhone X najveća zvezda. Doduše, sa najvećom cenom.

Ako vas je iPhone 8 zainteresovao, spomenućemo vam i da je dostupan u ponudi Telenora u okviru standardne ponude, a pošto se radi o relativno skupom telefonu, možete ga kupiti i na rate sa popustom na pretplatu.

Uređaj na test ustupio: Telenor Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Testirajte iPhone X, ovo je smesno


  2. Marko kaže,

    Realno preskup, mislim da je iPhone 7 mnogo bolja kupovina trenutno


  3. Анониман kaže,

    ne volim velike promene u dizajnu i meni bas odgovara ovaj telefon, cim malo sakupim para da predjem sa iphonea 6 koji inace i dan danas super radi


  4. Анониман kaže,

    Malo vise para ces morati da skupis druze, srecno ti bilo.


  5. Анониман kaže,

    testirajte X ovo je smesno ;)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.