Coincheck će klijentima vratiti izgubljen novac


U najvećoj krađi virtuelnog novca ikada, onoj koja se prošle nedelje dogodila japanskoj menjačnici Coincheck, oštećeno je oko 260 hiljada klijenata ove kompanije. Njihovi ulozi u "pravom" novcu pretočeni u NEM tokene kojima se trgovalo na Coincheck-u nestali su, a šteta je procenjena na preko 500 miliona dolara.

Sada iz Coincheck-a stiže obaveštenje klijentima kako će njihovi gubici biti refundirani. Kompanija će svima čija su sredstva pokradena u petak vratiti uloženi novac, ali ne u celosti. Umesto redovne tržišne cene od 104 jena klijenti će dobiti 88,5 jena po ukradenom coinu, odnosno 85% uloženoga. Za sada nije poznato ima li kompanija dovoljna sredstva da namiriti izgubljeno, ali sve najave govore da će ipak nastaviti da posluje unatoč ovom gubitku.

Ovaj je slučaj u međuvremenu zainteresovao i japanske regulatorne organe zadužene za nadzor finansijskih tržišta. Oni su najavili detaljnu inspekciju svih tamošnjih menjačnica kriptovaluta, a spominje se i uvođenje nešto strože regulative. Coincheck-u je naređeno da se pobrinu za poboljšanje bezbednosti na svojoj platformi, pogotovo što se tiče "hot walleta" koji su spojeni na Internet i u ovom slučaju su bili metom hakera.

Regulatori u Japanu za sada ne propisuju način na koji menjačnice moraju da čuvaju imovinu klijenata. Coincheck je, tako, sve tokene držao u "hot wallet-ima" do kojih su hakeri mogli doći, umesto da deo premjesti u "cold storage" koji se drži offline. Zanimljivo, do sada Coincheck nije bio ni registrovan kod nadležnih tela kao menjačnica, nego je tek sada podneo prijavu za registraciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.