Intel je zbog nedavnih bezbednosnih propusta do sada dobio tri tužbe


Od kada su su otkriveni bezbednosni propusti Meltdown i Spectre, Intel-u baš i ne ide najbolje. Prvi čovek kompanije rasprodaje deonice, ceena istih pada, a na kompanijinu adresu su počele da pristižu i prve tužbe.

Google je o otkrivenim propustima Intel obavestio još u junu 2017. godine dok je javnost za njih saznala tek početkom 2018. godine. Pre nego što je informacija o pronađenim propustima stigla u javnost prvi čovek Intel-a, Brian Krzanich, prodao je veći deo deonica što se u neku ruku može smatrati i trgovinom povlašćenim informacijama, a što je na uređenom Zapadu kažnjivo.

Da stvar bude gora, od otkrivanja propusta Intel-ove deonice su počele da gube na vrednosti, a AMD-ove da dobijaju. AMD-ove deonice su porasle za 10,4 % dok su se Intel-ove smanjile za 5,2 %, što je u na kraju smanjilo vrednost kompanije za 11,3 milijarde USD.

Ali, najveći udarac po Intel bi tek mogao da usledi, a to su tužbe. Na kompanijinu adresu su već stigle njih tri, sa domaćeg, američkog terena – Kalifornije, Oregona i Indijane. Sve tri polaze sa istog stajališta da je Intel namerno prikrivao informacije o postojanju bezbednosnih propusta, da su prekršili pravila implicirane garancije, da su se bavili obmanjujućom praksom, nepoštenom konkurencijom te da su bili nemarni i za kraj, da su si time omogućili nepošteno bogaćenje.

Budući da je ova tema još uvek relativno sveža, postoji mogućnost kako će se Intel u dogledno vreme suočiti sa još većim brojem tužbi širom sveta. Intel je ovih dana izdao zakrpe za koje tvrdi kako bi trebale da reše bezbednosne propuste na više od 90% njihovi procesora proizvedenih u zadnjih pet godina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.