Kriminalci sve češće koriste alternativne kriptovalute


Europol je već pre tri meseca sastavio izvestaj u kojem upozorava na novi trend u kriminalnom podzemlju, odmak kriminalaca od bitcoina koje sve više zamenjuju neke od alternativnih kriptovaluta. Prema pisanju Bloomberg-a, to je potvrđeno i kasnije od strane određenih kompanija koje se bave bezbednošću (npr. Comae Technologies), ali i određenim napadima ransomwareom.

Prelazak na alternativne kriptovalute odvija se jer su razvijene različite metode koje omogućavaju identifikaciju bitcoin transakcija, što uključuje kako primaoce tako i pošiljaoce. Među najčešće korišćenim alternativnim kriptovalutama u kriminalnom miljeu ističe se Monero, najviše jer je reč o kriptovaluti kod koje su adresa primaoca i primljeni iznos šifrovani, a u slučaju pošiljaoc generiše se lažna adresa, zbog čega su transakcije zaštićene.

Monero je posebno popularan kao traženo sredstvo kod plaćanja otkupnine za uklanjanje ransomwarea. Druga kriptovaluta koja se predstavlja kao alternativa Moneru je kriptovaluta Zcash pak pruža dodatnu privatnost kriptirajući i adresu pošiljaoca. Ali na Univerzitetu Princeton razvili su metodu putem koje je donekle moguće analizirati Zcash transakcije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.