Lični podaci novorođenčadi prodaju se na Dark Web-u


Lični podaci dece, sa datumima rođenja i devoačkim prezimenima majki, tražene su informacije već duži niz godina. Nedavno je pronađena reklama koja vodi do foruma putem kojeg se mogu kupiti osobni podaci novorođenčadi, i to za 300 američkih dolara (u bitcoin kriptovaluti) po paketu podataka. Ovakve podatke napadači koriste za dizanje kredita, kao podatke za prijavu za uslugu kreditnih kartica te za ostale povlastice.

Krađe identiteta dece mogu ostati neotkrivene godinama tj. sve do trenutka kada se osoba s tim identitetom ne odluči za iskorišćavanje ranije spomenutih povlastica. Upravo iz tog razloga ovi su podaci veoma vredni te napadači koriste sve metode zaštite kako bi prikrili svoj stvarni identitet.

Podaci se mogu kupiti preko online prodavnice koja se nalazi na Dark Webu, a kojoj se može pristupiti putem browsera Tor. Na pojedinim forumima moguće je pronaći i detaljna uputstva kako uspešno izvesti krađu identiteta, a najčešće se prodaju setovi podataka nazvani "fullz" koji označavaju potpuni set ličnih podataka o pojedincu.

Kompanija koja je otkrila prodaju ličnih podataka novorođenčadi, Terbium Labs, tvrdi kako je ovo prvi put kako su naišli na takvu vrstu podataka. Prema njihovim rečima, lični podaci mlađe dece su veoma traženi, ali tek se nedavno krenulo sa podacima novorođenčadi.

Potražnja za ličnim podacima dece i novorođenčadi ne čudi. Prema izveštaju istraživanja sprovedenog na univerzitetu Carnegie Mellon, slučajevi u kojima dolazi do krađe ličnih podataka dece više su od 50 puta češći od krađe podataka vezanih uz odrasle osobe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.