Nvidia želi da spreči rudare u kupovini grafičkih kartica


U poslednjih nekoliko meseci došlo je do velike nestašice grafičkih kartica namenjenih gamingu, jer ih kao blesavi kupuju rudari kriptovaluta, što se Nvidiji sve manje sviđa.

Potražnja rudara za najnovijim grafičkim karticama Nvidije i AMD-a dovela je do nestašica istih, što je rezultovalo povećanjima cena, a na kraju se (u kombinaciji sa nestašicama memorije) odrazilo i na poskupljenja čitavih PC konfiguracija. Analitičari predviđaju da će cene hardvera još dugo vremena samo rasti, a svi korisnici koji se ne bave rudarenjem sve više glasno izražavaju nezadovoljstvo ovom situacijom.

Iako Nvidia zarađuje jako lepe novce jer prodaje više grafičkih čipova nego što ih je u stanju proizvesti, nije previše oduševljena, jer gubi ugled među gamerima, pa se boji da bi joj ovo dugoročno moglo jako naškoditi. Nvidia se toliko ne boji da će gameri prebeći AMD-u, jer i on ima sličnih problema zbog ove situacije, već ih je najviše strah da PC gameri odu na druge platforme poput PS4 i Xbox konzola.

Iz tog razloga Nvidia će nastojati da uveri svoje partnere u distribuciji da ograniče prodaju rudarima. S obzirom da ne mogu znati ko rudari a ko ne, Nvidijini distributeri će ograničiti prodaju na 2 grafičke kartice po jednoj osobi, što znači da će onima koji slažu svoje "kopačke farme" biti onemogućeno da kupe na desetin ili stotine GPU-a odjednom. Naravno, to neće sprečiti rudare da odu u drugu prodavnicu ili kupuju online sa drugim accountom, ali više od toga nije moguće učiniti ako već ne mogu da podignu proizvodnju da zadovolje i jedne i druge.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Ok povecala im se traznja..ali zato nisu morali da dizu cene i do 30 posto...znaci postali su prave jajare i kokosari...nadam se samo da ce to da im presedne


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.