OnePlus priznao hakovanje, u opasnosti 40.000 kartica


Kao što ste prethodnih dana na našim stranicama mogli pročitati, postojala je osnovana sumnja da je OnePlus-ova web prodavnica hakovana i da su se napadači uspeli domoći podataka sa kreditnih kartica kojima su kupovani uređaji i prateća oprema. Nakon što je sproveo temeljitu istragu, OnePlus se juče oglasio saopštenjem u kojem priznaje hakerski napad.

Prema njihovim rečima, napad iz izvršen malicioznom skriptom umetnutom u OnePlus.net web shop, odnosno stranicu za plaćanje, što je napadačima omogućilo pristup informacijama kreditnih kartica, i to: broj kartice, datum važenja i sigurnosni kod, što je dovoljno za krađu sredstava s računa povezanih sa njima.

Maliciozni kod na stranice OnePlus-a ubačen je sredinom novembra, dakle pred samo predstavljanje OnePlus-a 5T. Za sada nije poznato koliko je tačno brojeva kartica ukradeno, ali se spominje brojka od oko 40.000 kupaca koji su u potencijalnoj opasnosti. Oni koji su u ovoj prodavnici kupovali pre novembra, nisu pogođeni krađom, kao ni oni koji su u bilo kojem razdoblju kupovali putem PayPal-a.

U OnePlus-u navode da svim potencijalnim oštećenim kupcima šalju obaveštenja sa jedinim logičnom rešenjem, a to je poništavanje kartice kojom je bilo što od novembra na ovamo u ovoj prodavnici kupljeno. Dakle, ako ste bilo šta kupovali, otiđite do banke i poništite karticu. Takođe, ako vam je bilo kakav iznos neovlašćeno naplaćen, prijavite.

Ukoliko ste kupovali putem PayPal-a, čak i kreditnom karticom vezanom uz PayPal račun, niste u opasnosti, jer u tom slučaju transakciju obrađuje PayPal, a ne ni banka ni OnePlus.

Kompanija u ovom trenutku provodi dodatne bezbednosne provere i uskoro namerava da dodatno poradi na bezbednosti kupovine, ali s obzirom na težinu slučaja, PayPal će još neko vreme ostati jedini vid plaćanja.

OnePlus, inače deo BBK Electronics grupe koja u svom vlasništvu ima Oppo i Vivo brandove, već je neko vreme pod lupom javnosti zbog neovlašćenog prikupljanja podataka korisnika, a ova epizoda bi mu sada mogla dodatno narušiti reputaciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.