Otkriven Skygofree, opasni spyware za Android uređaje


Stručnjaci iz Kaspersky Labs-a otkrili su novi opasni spyware namenjen Android mobilnim uređajima koji egzistira još od 2014. godine. Spyware nazvan Skygofree namenjen je specifičnim metama i tokom godina postojanja nadograđivao se novim naprednim mogućnostima.

Neke od takvih mogućnosti su automatska aktivacija snimanja zvučnih zapisa s obzirom na lokaciju inficiranog uređaja, upotreba funkcionalnosti Accessibility Services za krađu poruka sa servisa WhatsApp te povezivanje inficiranih uređaja na maliciozne Wi-Fi mreže koje kontrolišu sami napadači.

Kaspersky Labs ovaj spyware povezuje sa italijanskom kompanijom Negg koja se inače specijalizovala za legalne alate za hakovanje. Jednom kada je instaliran na inficirani uređaj spyware se skriva u obliku pozadinskih procesa, a sadrži i opciju samozaštite.

Iskorišćava određene propuste kako bi dobio root pristup na zaraženom uređaju, dok putem kontrolnog i komandnog servera napadači mogu na inficiranom uređaju sa daljine okidati fotografije, snimati video isečke, snimati telefonske pozive i dobiti podatke o razmenjenim SMS-ovima, saznati geolokaciju inficiranog uređaja, dobiti uvid u kalendare te prikupiti druge važne informacije sa uređaja. Ističe se kako je namera autora ovog spywarea proširiti se i na Windows računare, s obzirom da je otkrivena varijanta ovog spywarea za Windows računare.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Ne znam cemu tolike tenzije sto se tice spyware-a, bezbedonosnih propusta kod intelovih procesora itd, to jedino moze biti vazno velikim korporacijama, i pojedinim bogatim ljudima, za prosecnog korisnika mobilnog telefona ili desktop racunara sve ovo je nebitno. Ionako su svi podaci gradjana dostupni vecini obavestajnih sluzbi kako ovde tako i u inostranstvu. Ukoliko nemate nekog velikog novca ( a 90% ljudi nema) nemate cega da se plasite jer necete biti meta napada niti ce iko traziti od vas otkupinu ili bilo sta slicno. Pozdrav


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.