Android P će sprečiti pozadinske aplikacije u korišćenju kamere


O novom Android-u P, kojeg će Google službeno predstaviti ove godine, ne znamo puno. Do sada je procurelo svega nekoliko detalja, među kojima je onaj o softverskoj podršci za "zub", u vidu prilagođavanja aplikacija i interfejsa uopšteno.

Sada pak stižu novi detalji o novom Android-u, a prema onome što je XDA zajednica uspela da iskopa, on donosi implementaciju novog pravila za dozvole, što će onemogućiti korišćenje kamere aplikacijama u pozadini. Pravilo će raditi na način da kad uređaj uđe u Doze način mirovanja, onemogućiti pristup kameri bez obzira na uopšteno dodeljenu dozvolu.

Za razliku od računara, smartfoni nemaju indikator upotrebe kamere, stoga korisnik ne može znati kad je ona aktivna. Ovo će sada podignuti stepen bezbednosti, jer će u startu onemogućiti maliciozni softver u špijuniranju vlasnika.

S druge strane, ovakav pristup može uzrokovati prestanak ispravnog funkcionisanja nekih aplikacija za nadzor prostorija i protiv krađe, ukoliko nisu odobrene od strane Doze načina.

U svakom slučaju, svakako je dobro detaljno pogledati koje dozvole traži svaka pojedina aplikacija. Naime, nije problem ako pristup osetljivim korisničkim podacima i kameri traži aplikacija za e-mail ili foto galerija, ali definitivno jeste ako to zatraži npr. svetiljka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.