Bitcoin nakon dugo vremena ispod 9.000 dolara


Vrtoglavi porast cene bitcoina krajem prošle godine pratili smo na gotovo dnevnoj bazi, pa je red da popratimo i pad koji je usledio nakon toga. Gotovo ceo januar bitcoin je bio "u crvenom". Godinu je započeo sa oko 15.000 dolara, popeo se nakratko u prvoj nedelji januara i na preko 17.000, i od tada uz dnevne fluktuacije više-manje stalno mu cena pada. Ovo kotrljanje cene nizbrdo nije se zaustavilo ni na nekada snažnoj psihološkoj granici od 10.000 dolara, već je pad nastavljen i nakon toga.

Tako je prvog dana februara cena bitcoina pala i ispod 9.000 dolara. Dogodilo se to kao rezultat nekoliko faktora. Prvo, nastavljeno je širenje "FUD-a" sa Dalekog istoka, Južna Koreja i dalje najavljuje, pa povlači, kojekakve teorije o eventualnoj zabrani kriptovaluta. Istovremeno je na snagu stupio i tamošnji zakon o obaveznoj registraciji i ilegalnosti anonimnog trgovanja, kako bi se sprečilo pranje novca kroz kripto tržište.

Nadalje, Facebook je gotovo u isto vreme objavio kako će zabraniti sve oglase vezane uz kriptovalute, a Indija je preko svojeg ministra finansija takođe najavila da će stati na kraj finansiranju ilegalnih aktivnosti koje se obavlja putem kriptovaluta.

Spomenimo ovde i da je kripto menjačnica Bitfinex pod istragom. Američki finansijski regulatori sumnjaju da je ekipa koja stoji iza Bitfinex-a i tethera, kriptovalute usko vezane uz dolar, umetno "pumpala" cenu bitcoina poslednjih meseci "štancajući" prevelike količine tethera bez pokrića. Manipulacija cenom za sada se dokazuje uskom vremenskom povezanošću kreiranja novih tethera i porastom cene bitcoina, što se čini prilično sumnjivim.

Sve ovo dovelo je do pada poverenja u kriptovalute, barem u kratkom roku, te u poslednja dva dana uzrokovalo padove cena vodećih svetskih digitalnih coina za 10-20%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.