Ceo Windows 10 instaliran na Raspberry Pi 3


Microsoft već neko vreme omogućava instalaciju Windows 10 IoT Core operativnog sistema na Raspberry Pi računar, ali zahvaljujući nedavnom lansiranju Windows 10 on ARM OS-a, spretni holandski developer Bas Timmer, poznat na Twitteru kao @NTAuthority, uspeo je na Pi 3 računar da instalira punu verziju Windows 10 operativnog sistema.

Timmer je uz pomoć nekoliko "tweakova" instalirao Windowse 10 na Pi 3 sa Broadcom BCM2837 ARMv8 procesorom, ali priznaje kako još nije uspeo da reši nekoliko problema, pa se ne može reći da je dobio potpuno funkcionalan Windows 10 računar. Kao prvo, Windows 10 on ARM radi na samo jednom od 4 CPU jezgra, pa je očito da ne može pružiti iste performanse kao na "pravom" PC računaru. Pored toga Timmer kaže da povremeno dobija poruku o grešci "unsupported processor" (nepodržani procesor), iako je na početku OS radio bez ikakvih problema.

Što se tiče dobrih stvari u ovoj instalaciji je podatak da Windows 10 on ARM instaliran na Raspberry Pi 3 računaru omogućava pokretanje Win32 softvera baš kao i klasičan desktop računar. Kada uzmete u obzir da se Pi 3 prodaje po ceni od nekih 35 dolara, ovo otvara vrata ka najjeftinijem mogućem korišćenju Windows 10 OS-a, pa ćete lako zaboraviti na ograničenja u performansama, kada shvatite koliko ste uštedeli na skupocenom hardveru.

S obzirom da je ovo tek rani početak pojave Windows 10 on ARM OS-a na Raspberry Pi 3 računarima, verujemo da će se uskoro pojaviti još bolje uštimane verzije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.