Danas stiže Chrome-ovo blokiranje napornih oglasa


Google Chrome u svojoj aktuelnoj verziji 64 dobiće ugrađeno automatsko blokiranje reklama na webu. Iako se čini kao da time Google kroz najpopularniji browser današnjice može samome sebi da zakine deo prihoda, to ipak nije tako – filtriraće se, naime, samo internet oglasi koji ne poštuju "pravila lepog ponašanja", odnosno koji su iritantni, napasni i nametljivi. Google-ovi oglasi, naime, takvi nisu.

Nešto pre nego se danas aktivira adblocker rešenje u Chrome-u na Google-ovom je Chromium blogu pojašnjeno kako će ono funkcionisati, tj. koje vrste oglasa će biti prepoznate i automatski blokirane.

Na desktopu Chrome će od sada automatski sakrivati oglase koji dolaze u vidu pop-up prozora, velike "zalepljene" (sticky) oglase, video sadržaje sa zvukom koji se automatski pokreću, te oglase koji imaju brojač sekundi i tako skrivaju sadržaj stranice na određeno vreme.

Na mobilnim platformama biće blokirane sve navedene vrste oglasa, ali i bljeskajući animirani oglasi, oglasi koji prekrivaju ceo ekran, te oni koji zauzimaju preko 30% vertikalne dužine ekrana.



Developerima web stranica na raspolaganju su preporuke Koalicije za bolje oglase. Budu li se istih pridržavali osiguraće bolje korisničko iskustvo, Google im neće blokirati oglase na stranicama, a i manja je verovatnost da će nametljivim pozicioniranjem istih naterati svoje posetioce na instalaciju spoljnih adblockera.


Google-ovi sustavi će ocenjivati web stranice prema načinu na koji one postavljaju oglase. Otkrije li se nepoštivanje navedenih preporuka, na toj stranici će u Chrome-u biti uklonjeni svi oglasi. Vlasnici sajtova tada će morati da poprave dizajn i prijave stranicu Google-u na ponovnu evaluaciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.