4G mreža stiže na Mesec


Nemačka filijala Vodafone-a i Nokia najavili su na MWC-u u Barseloni da će sledeće godine pokrenuti prvu 4G mrežu – na Mesecu. Projekt će biti realiziran uz pomoć berlinskog tima Part Time Scientists koji je u;estvovao u Google Lunar XPrize takmičenju – a koji će se, kako je nedavno objavljeno, završiti bez pobednika.

Part Time Scientists svejedno će nastaviti rad na svojoj svemirskoj sondi i dva lunarna rovera koje planiraju da lansiraju sa Cape Canaverala – naravno, uz pomoć SpaceX-ove rakete Falcon 9. To bi trebalo da se dogodi sledeće godine u sklopu obeležavanja 50. godišnjice NASA-ine lunarne misije Apollo 11.

Biće ovo istorijska misija kojoj je cilj na Mesecu postaviti Nokijin Ultra Compact Network 4G sistem, sa odašiljačem mase tek oko 1 kilogram. Putem mreže koja će na ovaj način povezati Zemlju i Mesec, tamo lansirani lander poslaće po prvi put u istoriji HD video snimak uživo sa Meseca. Ovaj projekt trebao bi da postavi temelj za daljnje istraživanje Sunčevog sistema, kao i za daljnje razvijanje telekomunikacione mreže na Mesecu, kažu iz Nokije i Vodafone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.