Egipćani putem WhatsApp-a mogu da prijave lažne vesti


Ovog meseca je egipatsko državno tužiteljstvo pokrenulo "vruću liniju" kojom im građani mogu, i to putem WhatsApp-a, prijaviti "lažne vesti". Državni tužilac očekuje da građani ovim putem prijavljuju sve objave iz medija i sa društvenih mreža koje bi mogle "naštetiti nacionalnoj bezbednosti ili javnom interesu" – tj, sve one koje nisu u skladu sa politikom vladajućih u toj zemlji.

Vlastima u Egiptu nije strano blokirati izvore vesti koji im nisu po volji, pa su tako do sada već blokirani izdavači povezani sa Katarom (Al-Jazeera, The Huffington Post Arabic, Qatari News Agency i drugi), a sve pod objašnjenjem da ovi mediji ne prenose prave vesti nego ih "fabrikuju", te da potiču terorizam.

Egipatske vlasti trebale bi uskoro doneti i zakonski okvir prema kojem će im biti dozvoljeno blokirati internet stranice iz zemlje i inostranstva koje čine prekršaje u infromacionom domenu – odnosno prenose "lažne vesti". Upravo takve prekršaje po novome bi trebali WhatsApp-om prijavljivati i sami građani.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.