EU planira da uvede novo oporezivanje internet kompanija


Bruno Le Maire, francuski ministar finansija, u intervjuu za francuski list Le Journal du Dimanche izjavio je kako se na nivou Evropske unije priprema direktiva prema kojoj bi se tehnološke multinacionalne kompanije dodatno oporezivale. Stopa poreza koja će biti uvedena variraće od 2 do 6%, a biće bliža donjoj granici tog raspona, kaže Le Maire.

Ovaj porez bi trebao da bude dogovoren vrlo brzo, pa bi se već u narednih nekoliko nedelja trebao u javnosti pojaviti predlog nove regulative. Za početak porez bi trebao da bude na ovim nižim nivoima kako bi se brže moglo uvesti, a kasnije bi se porezne stope prilagođavale.

Prema predlogu iz Evropske komisije koji je dospeo u ruke Reutersa, porezna stopa bi kompanijama zavisila od zemlje u kojoj su registrovane, a kretala bi se od 1 do 5% na ukupne prihode.

Novi porez bi bio usmeren pre svega na multinacionalne internets i tehnološke kompanije koje u EU ne plaćaju poreze po jednakim stopama kao i domaće kompanije, iz razloga što mogu prebacivati dobit iz zemlje u zemlju i tako se služe raznim olakšicama. Stoga Francuska predlaže da se za osnovicu računanja ovog poreza uzima ukupni prihod kompanija a ne dobit, jer se njome lakše manipuliše.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.