Facebook u velikim problemima, zbog najavljenih istraga pala im vrednost deonica


Zadnjih dana Facebook potresa jedna od većih afera. Podsetimo, otkriveno je kako je britanska kompanija Cambridge Analytica neovlašćeno koristila podatke 50 miliona Facebook-ovih korisnika kako bi na temelju istih izgradila marketinški alat za predviđanje izbornih rezultata i uticanje na njih.

Izbori na koje se je navodno pokušalo uticati su oni američki, na kojima je Donald J. Trump postao novi američki predsednik. Navodi se kako je pomoću alata kompanije Cambridge Analytica moguće odrediti političke preferencije korisnika društvenih mreža te im potom plasirati ciljane oglase, dezinformacije, lažne vesti i drugi sadržaj te time na kraju uticati na njihovo glasanje na izborima.

Navodno se ova metoda koristila u 200 različitih izbora širom sveta, uključujući i Brexit, referendum kojim su Britanci odlučivali hoće li ili ne napustiti EU. Sve je zakuvao Aleksandr Kogan, ruski profesor psihologije. Njemu je Facebook za potrebe istraživanja dopustio prikupljanje podataka putem aplikacije koju je koristilo oko 270 hiljada ljudi. Prikupljene podatke je potom neovlašćeno prosledio analitičkim kompanijama među kojima je i Cambridge Analytica, a koja ih je iskoristila za izradu navedenog alata. Iz Cambridge Analytic-a ovog ponedeljka stigla je izjava u kojoj odbacuju sve navode koji im se stavljaju na teret te napominju kako se u svom radu služe samo podacima koje su dobili na pošten i legalan način.

Ali, čini se kako izjava nije dovoljna kako bi se cela afera pomela pod tepih. Facebook-ovci su navodno znali za ovaj problem još 2015. godine zbog čega su od kompanija zatražili brisanje tih podataka što Cambridge Analytica očito nije učinila. Facebook je ubrzo po izbijanju ove afere zabranio pristup podacima svojih korisnika kompaniji Cambridge Analytica, ali i obaveštajcu koji je ukazao na ceo ovaj problem – Christopheru Wylieu i to na svim mrežama pod njihovom nadležnosti – Facebook-u, WhatsApp-u te Instagram-u.

Inače, Christopher Wylie je bivši zaposleni Cambridge Analytice i jedan od autora spornog alata kojim je ova analitička kompanija navodno izradila psihološke profile za čak 230 miliona Amerikanaca. Stoga ne čudi što pojedinci, poput Briana Actona (osnivača WhatsApp-a) pozivaju Facebook-ove korisnike na brisanje njihovih profila.

Brojni regulatori najavili su pokretanje službenih istraga oko ovih navoda što se negativno odrazilo i na vrednost Facebook-ovih deonica koje su ovog ponedeljka pale za gotovo 7%. Time je Facebook izgubio gotovo 40 milijardi dolara, a njegov CEO, Mark Zuckerberg gotovo 5 milijardi američkih dolara. Ali, to nisu i konačni gubitci. Ako se dokažu optužbe koje im se stavljaju na teret (krađa podataka) Facebook i Cambridge Analytica mogli bi platiti i kaznu u visini do 2 milijarde američkih dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.