Firefox dobio dodatak koji štiti podatke od Facebook-a


Otkako je otkriveno da je Facebook omogućio kompaniji Cambridge Analytica da prikupi podatke o preko 50 miliona njihovih korisnika i iskoristi ih u političke svrhe, sve je više onih koji podržavaju kampanju #deletefacebook. U strahu za svoje privatne podatke, ali i iz protesta, brojni korisnici i kompanije brišu svoje naloge na ovoj društvenoj mreži.

S druge strane, tu su i pokušaji da se podaci dodatno zaštite od neovlašćenog prikupljanja – u čemu su najdalje otišli u Mozilli.

U njihov popularni internet browser Firefox korisnici od sada mogu instalirati dodatak Facebook Container Extension. On služi tome da privatne podatke korisnika koji se razmenjuju sa Facebook-om "ogradi" u poseban "kontejner", tj. da spreči Facebook u nameri da prikupi podatke izvan taba u kojem je otvoren, poput navika surfovanja po drugim stranicama i slično.



Kod instalacije ove ekstenzije ona će izbrisati sve cookieje povezane sa Facebook-om i korisnika će odjaviti sa te društvene mreže. Sedeći put kada on poseti Facebook, tab u kojem je otvoren biće označen posebnom plavom linijom, što će označiti da je Facebook "na sigurnom" i da ne može prikupljati neželjene podatke sa računara. Korisnici Firefox-a dodatak za zaštitu od Facebook-a mogu preuzeti na ovom mestu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.