Google primio 2,4 miliona zahteva za pravo na zaborav


Google je objavio novi izveštaj o transparentnosti prema kojem je od začetka programa "prava na zaborav" 2014. godine pa do danas primljeno ukupno 2,4 miliona zahteva korisnika, od čega je pozitivno odgovoreno na njih 43%.

Program "prava na zaborav" omogućava korisnicima da od Google-a zatraže da iz rezultata pretraživanja izbace internet stranice koje možda odaju neke njihove privatne informacije.

Jedan od primera može biti neka osoba koja je pogrešno optužena za neki zločini i poslije u potpunosti oslobođena, a na Internetu još postoje stranice koje daju naslutiti da je protiv te osobe vođen postupak ili čak daju naslutiti da je osoba sigurno kriva za počinjeni zločin. Na takve štetne informacije pretražujući Internet može naići i potencijalni budući poslodavac, što dakle može uticati na odluku o zaposlenju dotične osobe.

Izveštaj takođe navodi i podatak kako je 89% svih podnetih zahteva došlo od strane individualnih osoba, 40% zahteva odnosilo se na maloletne osobe, 21% na kompanije te 21% na političare. U izveštaju se upozorava i na sve rašireniji trend da osobe predaju zahtjev "za zaborav" u ime neke druge osobe, grupe osoba ili kompanija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.